Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hongkong hlásí další oběť ptačí chřipky

Hongkong
Hongkong
Foto: Pixabay

Hongkong - Hongkong hlásí úmrtí na ptačí chřipku, viru H7N9 podle 62letý muž. V polovině prosince navštívil jihočínské město Kuang-čou a tento týden byl kvůli horečce hospitalizován v sousedním městě Tung-kuan.

Oznámily to podle agentury Reuters místní zdravotní úřady s tím, že tuto zimu je to již druhé takové úmrtí.

Podle médií muž krátce po nástupu do nemocnice léčbu odmítl a vrátil se do Hongkongu, kde byl ve čtvrtek přijat do nemocnice. Jeho stav se dnes vážně zhoršil a nakonec nemoci podlehl.

Chřipkový kmen H7N9 byl poprvé zaznamenán v březnu 2013, kdy se rozšířil v Hongkongu, na Tchaj-wanu a především do jižní Číny. Zemřelo tehdy 36 lidí.

Ptačí chřipka se po deseti letech vrátila i do Česka, mnoho případů mají i další evropské státy. Jedná se ale o typ H5N8. Nemocnost a úmrtnost se u ptáků může pohybovat až ke 100 procentům. Inkubační doba bývá tři až sedm dní. Jednotliví ptáci jsou k nákaze různě vnímaví. Nejvíce je vnímavá hrabavá a vodní drůbež a volně žijící vodní ptáci. Nemoc se šíří nejčastěji trusem. Přenosu na člověka může nastat při výjimečně vysoké infekční dávce. Virus zničí běžné dezinfekční prostředky.

Takzvanou ptačí chřipku, která byla známa již v 19. století jako ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru ptačí chřipky, označovaný jako H5N1, se objevil zhruba před 20 lety v Asii, odkud se rozšířil do celého světa.

Témata:  ptačí chřipka H7N9 Hongkong

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.