Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo má nový návrh: Udělí migrantům imunitu?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Postupim – Migranti, kteří se stanou obětí nebo svědkem „pravicového“ zločinu z nenávisti, možná získají imunitu a nebudou tedy moci být deportováni. Návrh představila federální vláda spolkové země Braniborsko. Informuje o tom list Express.

Braniborsko je první zemí v Německu, které mluví o výjimce pro migranty, kteří se stali oběťmi či svědky trestných činů. Spolková země tak reaguje na rostoucí počet zaznamenaných útoků z nenávisti. Nové opatření pochází z pera tamního ministerstva vnitra.

„Je třeba důsledná prevence a stíhání trestných činů, Kromě toho je nutná i speciální ochrana obětí a poskytnutí zvláštní péče, pokud jsou oběťmi lidé cizího původu,“ uvedlo ministerstvo. Zastánci argumentují, že nově příchozí jsou bez podpůrných sítí v Německu jednoznačně zranitelní a deportace jim mohla velmi zkomplikovat život.

Regionálního parlament souhlasil s tím, že „požádá regionální vládu, aby byla obětem pravicových násilných trestných činů nabídnuta možnost, že dostanou povolení k pobytu a toleranci". Migrantů, kteří spáchají trestný čin nebo budou mít zodpovědnost za násilné události, se toto pravidlo týkat nebude.

Návrh reaguje na rostoucí počtet nahlášených trestných činů z nenávisti. Oběťmi těchto zločinů se podle autorů materiálu staly „migrantky, stejně jako uprchlíci“. Dokazování trestných činů by bylo velmi obtížné, pokud by nebylo zajištěno, že svědek či oběť budou moci zůstat v Německu, dodávají.

Podle tvůrců novely v roce 2015 vzrostl počet takových zločinů v Braniborsku o 23 procent. Proti návrhu se postavila antiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.