Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin zamíří v únoru do Maďarska. Bude jednat o jaderné elektrárně

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva/Budapešť - Budapešťský list Blikk dnes napsal, že ruský prezident Vladimir Putin navštíví 2. února maďarskou metropoli, kde by mohl jednat o jaderné elektrárně Paks. Kvůli jejímu rozšíření se Maďarsko dostalo do střetu s Evropskou komisí.

Blikk poznamenal, že půjde již o třetí setkání šéfa Kremlu s maďarským premiérem Viktorem Orbánem od roku 2015. Kreml dnešní informaci maďarského tisku zatím oficiálně nepotvrdil.

Podle maďarských médií se dá očekávat, že k hlavním tématům rozhovorů bude patřit dostavba jaderné elektrárny Paks. Stavba má být z větší části financovaná státním úvěrem ve výši deseti miliard eur (270 miliard korun), který poskytne Rusko.

Brusel považuje za problém, že Maďaři zadali ruskému koncernu Rosatom zakázku k výstavbě dvou nových bloků elektrárny Paks bez veřejné soutěže.

Jedno řízení Brusel loni v listopadu zastavil poté, co dostal od maďarské vlády dodatečné informace. Pokračuje však druhé šetření, které má zjistit, zda Orbánův kabinet neporušuje unijní pravidla o poskytování státní pomoci.

Témata:  Vladimír Putin Maďarsko jaderné elektrárny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy