Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Pochod za Aleppo je v plném proudu. V pondělí dorazí aktivisté do Česka

Pochod za Aleppo
Pochod za Aleppo
Foto: YouTube

Berlín - Desítky aktivistů, kteří na protest proti válce v Sýrii pochodují z Berlína do zničeného Aleppa, dorazí v pondělí před polednem do Česka. První noc stráví v obci Libouchec, odkud budou pokračovat přes Ústí nad Labem, Litoměřice do Prahy, kam by měli dorazit 15. ledna.

"Vyrazíme z města Bad Gottleuba-Berggiesshübel zhruba v 9:00. Česká hranice je odtamtud asi hodinu nebo dvě chůze, takže před polednem bychom měli hranici překročit," uvedl mluvčí iniciativy Sebastian Olényi.

"Na první dny už máme zajištěno ubytování, zčásti od církve, zčásti budeme nocovat ve sportovních halách. Ubytování v dalších místech zatím hledáme," dodal.

Přes Českou republiku půjde pochod za mír několik týdnů, do Vídně by měl dorazit na konci ledna. Z Rakouska pak bude pokračovat proti směru tradiční cesty uprchlíků přes Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Makedonii a Řecko do Turecka. Pokud se jim to podaří, chtěli by aktivisté dojít nakonec až do Halabu na severu Sýrie.

Celý pochod chce absolvovat skupina zhruba 65 lidí, k nimž se jich desítky přidávají na kratší vzdálenosti. "Zítra (v sobotu) se připojí dalších 30 až 40 lidí, takže nás bude zhruba kolem stovky. V pondělí, až skončí víkend, nás nejspíš zase bude kolem 65. Lidé se k nám ale budou přidávat i v Česku," poznamenal Olényi.

Pochodem, který iniciovala novinářka a blogerka Anna Albothová, chtějí účastníci vyjádřit solidaritu s lidmi nejen v Halabu.

Témata:  Německo Sýrie Pochod za Aleppo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy