Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zkritizoval Toyotu kvůli továrně v Mexiku. Japonská vláda se automobilky zastala

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.autoroad.cz

Tokio - Toyota Motor se ve čtvrtek stala terčem kritiky budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli plánům na výstavbu továrny v Mexiku. Japonská vláda se dnes "své" automobilky rázně zastala.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga označil Toyotu za "důležitého firemního občana" Spojených států. Japonský ministr obchodu Hirošige Seko prohlásil, že japonské podniky v USA přispívají k zaměstnanosti a přispívat k ní budou i nadále.

"Toyota Motor uvedla, že postaví novou továrnu v mexickém Baja, kde bude vyrábět vozy Corolla pro Spojené státy. Nic takového! Postavte závod v USA, nebo při dovozu budete platit vysokou daň!" napsal ve čtvrtek Trump na svém twitterovém účtu.

Akcie Toyoty dnes v reakci na Trumpovo sdělení oslabily až o tři procenta, obchodování na tokijské burze ale nakonec uzavřely se ztrátou 1,7 procenta. Dolů zamířily také akcie japonských automobilek Honda Motor a Nissan Motor.

Trump ve svém prohlášení ale zaměnil již existující továrnu Toyoty v mexickém státě Baja California hraničícím s USA za továrnu v jiném mexickém městě Guanajuato, jejíž výstavba začala loni v listopadu. Závod v Guanajuatu by měl zahájit provoz v roce 2019 a měla by se do něj přesunout výroba vozů Corolla z Kanady.

Témata:  Toyota Donald Trump Japonsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy