Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii byl zabit důležitý člen Islámského státu

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Washington/Damašek - Spojenecká koalice pod vedením Spojených států usmrtila při útocích v Sýrii vysoce postaveného člena hnutí Islámský stát.

Informovalo o tom dnes Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

Američané upřesnili, že terčem leteckých úderů byl Mahmúd Isáví, který spravoval finance islamistických vůdců a poskytoval jim propagandistickou a zpravodajskou podporu. Zabit byl již 31. prosince ve městě Rakka, které je baštou islamistů v Sýrii.

Jak poznamenala agentura AFP, jde již o šestnáctého vysoce postaveného muže z IS zabitého v loňském roce. Předtím, než se přesunul do Rakky, působil Isáví v irácké Fallúdži.

Podle CENTCOMu byl Isáví rovněž operativec, který zajišťoval cesty islamistů po regionu. "Jeho smrt spolu s dalšími úmrtími vůdci ISIL, kteří plánovali teroristické útoky, zasadila ránu regionální síti ISIL a nutí ISIL, aby se zaměřila na svou vnitřní bezpečnost," uvedlo americké velení. ISIL je zkratkou pro Islámský stát, která bývá někdy používána.

"Koalice bude pokračovat ve sledování a zabíjení teroristů z ISIL, kteří plánují a provádějí útoky proti státům koalice a našim spojencům, ať již se skrývají kdekoli," dodalo.

Témata:  Islámský stát Sýrie USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy