Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iráčtí vojáci postupují k Mosulu, ze vzduchu je podporuje mezinárodní koalice

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.army.mil

Bagdád - Irácká armáda dnes pokročila v Mosulu o několik set metrů k řece Tigris. Jsou tak nejblíže k této rozdělující linii od loňského října, kdy začala ofenziva za osvobození poslední bašty Islámského státu (IS) v Iráku.

"Protiteroristické jednotky se dostaly až asi 500 metrů od strategického mostu," řekl novinářům jejich mluvčí. Armádní jednotky obsadily čtvrť Ghufran na jihovýchodě Mosulu a vstoupily do sousední čtvrti Vahda, kde dostaly pod kontrolu nemocnici.

Irácké protiteroristické jednotky jsou součástí asi stotisícové armády, v níž proti IS bojují i kurdské jednotky a šíitské milice. Mají také leteckou a dělostřeleckou podporu mezinárodní koalice vedené USA.

Nedaleko Mosulu se nachází základna irácké armády Bašika, v níž asi 500 tureckých vojáků cvičí irácké a kurdské bojovníky. Turečtí vojáci se na mosulské operaci nepodílí. Jejich přítomnost, kterou Bagdád označil za intervenci, způsobila loni rozkol v irácko-tureckých vztazích. Ten se dnes do Bagdádu přijal snažit urovnat turecký premiér Binali Yildirim.

"Hovořili jsme o tom tématu ... Vidíme značný pokrok ve vyhánění IS z regionu. V souladu s tím vyřešíme přátelsky i tento problém," uvedl dnes Yildirim na tiskové konferenci s iráckým premiérem Hajdarem Abádím.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy