Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská policie zabila tři lidi podezřelé z terorismu

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Čínská policie při nedělní razii v provincii Sin-ťiang na západě země zastřelila tři osoby, které podezřívala z terorismu. Region obývají etničtí Ujguři, kteří převážně vyznávají islám. Podle Pekingu jsou to nebezpeční separatisté.

K incidentu došlo už v neděli ve městě Chotan na jihu provincie Sin-ťiang. Podezřelí byli podle čínské policie členy "násilného teroristické gangu" a zadržení se bránili, pročež je policisté zastřelili. "Na naší straně nikdo nezemřel," uvedla policie.

Policisté po zastřelených osobách pátrali v souvislosti s teroristickým činem z dubna předloňského roku, uvedly úřady. O jakou událost přesně šlo, ale nesdělily.

Střety mezi Chany (Číňany) a Ujgury si v Sin-ťiangu vyžádaly v posledních letech stovky obětí. Čínské úřady z většiny násilností obviňují ujgurské separatisty, které označují za teroristy. Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang zaujímá šestinu čínského území a je bohatá na ropu a zemní plyn.

Témata:  Čína terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy