Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko zahalil smog, lidé by neměli jezdit auty. Kruté mrazy si vyžádaly další oběti

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Polsko se potýkají se smogem. Úřady proto vyzývají řidiče, aby nepoužívali své vozy a dali přednost městské hromadné dopravě, která je nyní v některých městech zdarma. V zemi i nadále panují mrazivé teploty, od neděle zemřelo na podchlazení dalších deset lidí.

Nejhorší situace se znečištěním povětří podle inspektorů ochrany životního prostředí panuje v Krakově, Vratislavi, Poznani a v okolí Opole. Normy jsou ale vysoce překročeny také ve Varšavě, Otwocku, Kaliszi, Siedlcích, Toruni, Bydhošti a Olsztynu.

V neděli koncentrace škodlivých prachových částich v některých městech překročila normu až o 2000 procent, uvedl list Gazeta Wyborcza, který dal jev do souvislosti i s tím, že pět milionů Poláků si stále topí uhlím, přičemž 70 procent z nich v zastaralých kamnech.

Radnice ve Varšavě rozhodla, že pro dnešek budou tramvaje, autobusy, metro a městské vlaky zdarma, bezplatné bude i použití záchytných parkovišť, odkud mají řidiči pokračovat městskou dopravou. Zároveň vybídla ředitele škol, aby zrušili všechny akce mimo učebny. Za městskou dopravu dnes neplatí ani cestující v Kielcích. V Krakově nemusí platit řidiči, kteří případným revizorům ukážou řidičský průkaz.

Od 1. listopadu počet obětí podchlazení v Polsku dosáhl již 65 osob. Úřad současně vybídl veřejnost věnovat zvýšenou pozornost lidem v nouzi, zejména bezdomovcům. Loňská velice mírná zima si vyžádala v zemi s 38 miliony obyvatel 77 životů. Meteorologové předpovídají, že v příštích dnech by se mělo oteplit, teploty by ale i tak měly zůstat pod nulou.

Témata:  Polsko smog mráz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy