Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Řecko zasáhla krutá zima. Uprchlíci mrznou ve stanech

Uprchlíci musí mrznout ve stanech
Uprchlíci musí mrznout ve stanech
Foto: Reprofoto YouTube

Atény - Teploty klesající hluboko pod bod mrazu dorazily o víkendu také do Řecka, kde způsobily chaos. Situace je kritická na egejských ostrovech Lesbos či Chios, kde žijí tisíce běženců. Poprvé za 40 let sněžilo i v přístavu Rethymno na Krétě.

Podle tajně natočeného videa někde přebývají uprchlíci ve stanech, na nichž je silná vrstva sněhu.

Četné obce na severu a východě Řecka zůstaly podle rozhlasu Athina 984 odříznuté od světa. Někde zamrzlo vodovodní potrubí, jinde nemají lidé pitnou vody kvůli přerušení dodávek elektrické energie. Například v severořeckém městě Ptolemaida zůstalo o víkendu 14.000 domácností bez topení a teplé vody kvůli poruše rozvodny tepla.

Metropoli Řecka Atény sněžení tak moc nepostihlo, teploty se tam pohybují kolem bodu mrazu. Zaskočeni sněhem a mrazy byli obyvatelé i turisté na Krétě, kde v noci teploty klesly až na rekordních minus 15 stupňů. Po desítkách let podle agentury DPA poprvé hustě sněžilo v tamních přístavech Rethymno, Chania a Heraklion.

V Itálii je nejhorší situace na jihu, kde na husté sněžení obyvatelé nejsou příliš zvyklí. V kraji Puglia na jihovýchodě země zůstává kvůli sněhu odříznuta od světa řada domů, včetně nemocnic. Školy tam zůstaly dnes zavřené. Sníh a mráz trápí i obyvatele obcí, které loni postihlo ničivé zemětřesení, včetně městečka Amatrice. Krutá zima postihla i metropoli Řím, kde zamrzla řada fontán v historickém centru města, například i na Svatopetrském náměstí či na náměstí Republiky.

Témata:  Řecko uprchlíci zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy