Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Johnson je idiot a nemá žádnou zodpovědnost, hlásá diplomat. Unikla tajná nahrávka ze schůzky s Izraelem

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Jeruzalém/Londýn - Britský ministr zahraničí Boris Johnson je podle izraelského diplomata idiot. Tvrdá slova zazněla na schůzce Shai Masota s britskou úřednicí Marií Strizzolovou v říjnu loňského roku, na veřejnost se ale dostala až nyní.

Schůzky se účastnili tři lidé, Masot, Strizzolová a novinář televize Al Jazeera, který předstíral, že zastupuje labouristy přátelsky naladěné vůči Izraeli.

Právě on celé jednání nahrál a až nyní se nahrávka dostala na veřejnost. Izraelský diplomat během rozhovoru například uvedl, že britský ministr zahraničí je "idiot, který neplní žádné dohody." Podle diplomata se sice stal ministrem zahraničí, nemá ale žádnou zodpovědnost.

"Pokud se něco stane, nebude to jeho chyba, ale Duncanova," uvedl dále diplomat na adresu náměstka ministra zahraničí sira Alana Duncana, který je znám svou kritikou Izraele.

Právě Duncan podle diplomata nadělal řadu problémů. Na adresu Johnsona Masot dále uvedl, že je "Vcelku dobrej", protože podporuje Izrael. 

Během schůzky se podle deníku The Independent také řešili britští poslanci, které by Masot navrhoval politicky "sestřelit". Sám Izrael se ale k výrokům nehlásí.

Izraelská ambasáda se ale od výroků diplomata distancovala. Podle serveru BBC uvedla, že "velvyslanectví Izraele odmítá poznámky týkající se tajemníka Duncana." Údajně jsou absolutně nepřijatelné a diplomat na ambasádě skončí.

Velvyslanec se britskému ministerstvu omluvil a to omluvu přijalo. Mluvčí britského ministerstva zahraničí uvedl, že je jasné, že Masotova slova neodráží skutečný názor Izraele.

 

Témata:  Izrael Velká Británie Boris Johnson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy