Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko opět odmítá zprávu o zasahování hackerů do amerických voleb. Padala ostrá slova

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Putinův mluvčí Dmitrij Paskov dnes znovu odmítl, že by se ruská oficiální místa podílela na hackerských útocích proti USA. Jeho slova byla reakcí na páteční prohlášení tajných amerických služeb.

"Vyhodnotili jsme, že Putin a ruská vláda dávali jasnou přednost nově zvolenému prezidentu Trumpovi," píše se ve zprávě tajných služeb USA. "Rovněž jsme vyhodnotili, že Putin a ruská vláda usilovali o to pomoci zvolenému prezidentu Trumpovi v jeho šancích na zvolení, jestliže to bude možné, tím, že zdiskreditují ministryni Clintonovou," píše se rovněž v úvodu zprávy. Tajné služby zároveň dodávají, že konkrétně s tímto úsudkem souhlasí všechny tři agentury - CIA, FBI i NSA.

"Ruské zpravodajské služby podnikly kybernetické operace proti cílům spojeným s prezidentskými volbami v roce 2016. Byly mezi nimi cíle spojené s oběma hlavními politickými stranami," píše se ve zprávě. Podle ní ruští diplomaté před americkými volbami 8. lisropadu veřejně odsuzovali volební proces v USA a byli připraveni veřejně zpochybnit platnost výsledků.

"Naprosto nijak nepodložená halasná obvinění zní tak amatérsky emocionálně, že to sotva odpovídá vysoce profesionální práci prvotřídních tajných služeb," prohlásil dnes Peskov a zdůraznil, že nadále nejsou známy jakékoliv věcné údaje, které by americké nařčení podpořily.

Poznamenal, že v různých etapách amerických dějin autory honů na čarodějnice po čase střídali racionálněji uvažující odborníci, kteří se místo emocí orientovali na dialog. Zveřejněnou část zprávy označil také za "silně upravenou", aniž však dodala cokoliv podstatného "kromě rozčarování". Peskov prý nechápe, proč "tak nudný materiál má budit tolik emocí", když v něm nenašel nic, kvůli čemu by stálo za to si jej přečíst.

Témata:  Rusko hackeři volby v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy