Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svědek teroristického útoku v Jeruzalémě popsal vteřiny před katastrofou. Jel na nás kamion, tak jsem vytáhl zbraň a střílel

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém – Izraelská média se věnují nedělnímu útoku, při kterém palestinský řidič nákladním autem vjel do skupiny lidí v Jeruzalémě. Vedle výpovědí svědků přináší média informace o útočníkovi, který byl na místě zastřelen.

Jak jsme vás již informovali, v neděli vjel útočník nákladním autem do skupiny vojáků na promenádě. Čtyři vojáci, tři muži a jedna žena ve věku mezi 20 a 22 lety, zemřeli, dalších 16 lidí bylo zraněno. Dva jsou podle listu Times of Israel ve velmi vážném stavu. Úřady už čin označily za teroristický útok, premiér Benjamin Netanjahu řekl, že vše nasvědčuje tomu, že útočník podporoval Islámský stát (IS). 

„Ve zlomku vteřiny, zrovna kdy jsem mluvil s jedním z důstojníků, jsem viděl, jak na nás míří náklaďák. Když najel na trávu a začal se otáčet, bylo mi jasné, že nejde o nehodu. Cítil jsem, že mám u sebe pistoli, takže jsem se k němu rozběhl a začal jsem vyprazdňovat zásobník. Zařadil zpátečku a znovu přejel zraněné,“ popsal průvodce a očitý svědek Eitan Rund.

Při rozhovoru pro izraelskou televizi však Rund také vznesl otázku, proč vojáci váhali, než na řidiče kamionu vytáhli zbraně. „Musím se ptát, proč trvalo tak dlouho, než začali střílet. Na místě byli přítomni ozbrojení důstojníci,“ uvedl.

Moše Aharon, řidič autobusu, který vojáky na místo přivezl, řekl armádnímu rozhlasu, že skupina vojáků stála se svými vaky blízko autobusu. „Právě jsem je vysadil Náklaďák vjel na skupinu vojáků, přejel přes ně a jel dál. Vojáci stříleli na řidiče. On se obrátil a znovu je přejel,“ popisuje muž, který vše velmi z blízka viděl.

Leah Schreiberová, další z průvodců, potvrdila, že řidič vojáky přejel ještě jednou. „Vysvětlovala jsem zrovna pohled na Jeruzalém. Viděla jsem vojáky a slyšela křik. Někteří vojáci začali střílet. Trrvalo nějaký čas, než řidiče zabili, takže byl schopen zařadit zpátečku. Celá věc trvala asi minutu a půl,“ dodala. Zpočátku jí prý nebylo jasné, zda jde o nehodu, nebo o úmyslný útok. „Pochopila jsem, že to byl teroristický útok, když na něj začali střílet,“ doplnila.

Nikdy nikomu neublížil, nebyly s ním problémy, tvrdí rodina atentátníka

Deník Jerusalem Post se detailněji zaměřil na útočníka, kterým byl Palestinec Fádí Kanbár (28). Ten podle zjištění médií žil v blízkém okolí místa, kde došlo k útoku. Nebyl členem žádné militantní organizace a neměl ani násilnou povahu, uvedli útočníkovi příbuzní pro Izraeli Radio.

„Byli jsme překvapeni, nebyl členem Hamásu ani bývalý vězeň. Nikdy nikomu neublížil a nikdy ani nedělal problémy,“ uvedli příbuzní Kanbára. Jak ale píše Jerusalem post, řada palestinských médií naopak uvádí, že Palestinec strávil nějakou dobu v izraelském vězení.

Vybral si ho Bůh, byl to mučedník, tvrdí sestra Palestince

Kanbárova sestra se podle svých slov útoku a o smrti bratra dozvěděla ze sociálních médií. Dodala, že její bratr byl ženatý a měl dvě dcery a dva syny. Za jeho útok jej však pochválila. „Chvalme Boha, náš pán si jej vybral jako mučedníka. Šel ven, aniž by nás varoval, šel bez podpory nějaké skupiny. Jednal na vlastní pěst. Náš pán ho vybral,“ cituje útočníkovu sestru palestinský zpravodajský web Al-Quds News Network.

Dodala také, že do domu její rodiny v neděli vtrhly izraelské ozbrojený síly a pět rodinných příslušníků zatkly. Útok oslavovalo radikální palestinské hnutí Hamas, které ovládá Pásmo Gazy. Jeho mluvčí Fauzí Barhúm hovořil podle agentury Reuters o požehnaném hrdinském činu namířeném proti izraelské okupaci a zločinům Izraelců proti Palestincům.

Útok podle všeho souvisí s více než rok trvající sérii násilných útoků Palestinců na Izraelce, kterých se pachatele většinou dopouštějí noži. Několikrát bylo už ale jako zbraň použito také vozidlo. Od října při podobných incidentech už přišlo o život přes 230 Palestinců a 40 Izraelců.

Témata:  Izrael Palestina teroristický útok v Jeruzalémě: Kamion najel do davu vojáků

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy