reklama

Rodiče Natasha a Erik Olsen Myra vyhráli zpět svá dvojčata, která jim byla odebrána bezprostředně po porodu kvůli údajné mentální retardaci matky, která nikdy retardovaná nebyla. Na případ upozornil EuroZprávy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský, který se problematice norské sociálky pravidelně věnuje.

Celý příběh začal, když bylo Natashe 13 let. Dívka vyrůstala u pěstounů, kteří ji kvůli vyšším sociálním dávkám nechali do lékařských záznamů zapsat "nespecifikovanou mentální retardaci s projevy v chování". Natasha byla naprosto zdravá, pěstouni ale pobírali výrazně vyšší sociální příspěvky na základě podvodu jednoho z lékařů, se kterým byli pěstouni kamarádi.

Na základě této zfalšované diagnózy pak Natashe (24), která začala žít svůj život se svým přítelem Erikem (22), Barnevernet sebral děti. Bylo to 4 hodiny po porodu, kdy pracovníci Barnevernetu doslova vtrhli do porodnice a akutně odebrali matce novorozené holčičky, které umístili k pěstounům.

"Ani otec, natož další příbuzní, totiž nepřicházeli v úvahu, protože odmítli akceptovat diagnózu Barnevernetu o retardaci matky a trvali na tom, že je Natasha normální. O tom se mohl přesvědčit i každý, kdo slyšel matku vystupovat v sérii reportáží na TV2, která opakovaně o případu v hlavním čase informovala. Dali prostor i lékaři, který Natashe v pubertě diagnózu stanovil. Prý jí chtěl „odlehčit“ ve škole," píše europoslanec.

Barnevernet se do médií nevyjádřil, novináři ale získali zprostředkované informace od komunální šéfky obce Stange, která tvrdila, že diagnóza měla matce prý být stanovena během těhotenství na základě psychických problémů. Neexistuje ale údajně jediný lékařský záznam o tom, že matka byla kýmkoliv vyšetřena.

"Barnevernet pak u soudu tvrdil, že s matkou údajně řešili i další dvě závažné skutečnosti - matka měla být podle výpovědí bývalých pěstounů (podvodníků se sociálními dávkami) nepořádná a neschopná dostatečně se postarat i jen sama o sebe. Právník matky to však razantně odmítl s tím, že toto jsou jen přidružené důvody k odebrání založené tak maximálně na víře, že diagnóza mentální retardace byla správná, přestože údajná „nepořádnost“ s mentální retardací nikterak nesouvisí," popsal Zdechovský.

Barnevernet se nevzdal

TV2 začala o případu informovat krátce před soudem, kde mělo být rozhodnuto o trvalém umístění tehdy půlročních holčiček k pěstounům. Matka měla dva pozitivní posudky, které mentální retardaci naprosto odmítly, Barnevernet je ale nechtěl uznat.

"Až medializace a zastání významné právničky Gro Hillestad Thune vymohly pro rodiče spravedlivý proces. Ale místo omluvy Barnevernetu a okamžitého vrácení dětí došlo jen k „dohodě“, kdy Natasha s Erikem museli být společně s dětmi tři měsíce na pozorování v jednom rodinném centru," píše europoslanec.

Když se pobyt chýlil ke konci, dozvěděli se rodiče, že Barnevernet jim chce děti zase odebrat. Na konci pobytu proto rodiče nešli domů, ale utekli s dětmi do Polska, kde se už několik měsíců schovávají. Barnevernet proto nechal na rodiče vydat zatykač. Vycestováním z Norska totiž údajně odmítli dát dětem nejlepší možnou péči a unesli své vlastní děti.

Pracovníci sociálního úřadu dokonce kontaktovali Interpol, aby je našel, ale dali zablokovat rodičům bankovní účty a odříznout je tak od financí. Naštěstí se našlo dost lidí nejen v Norsku a Polsku, kteří se na ně složili.

Sociálka začala falšovat

"Minulý týden dokonce vyšlo najevo, že Barnevernet zfalšoval datum, do kdy mají být děti s rodiči v rodinném centru tak, aby jim je mohli vzít ještě před jednáním Komise, z 27. na 17. 6. Rozum naprosto zůstává stát nad tím, že to udělali jen tak propiskou a tvrdí, že se s rodiči na změně dohodli. Což není pravda a tajná nahrávka TV2 z jednání Barnevernetu s rodinou prokazuje, že se vždy jednalo pouze o 27. červnu," dodal europoslanec.

Rodiče ale vyhráli 4denní soud, v němž se odvolávali proti červnovému rozhodnutí Komise děti znovu odebrat. Barnevernet se i vzdal možnosti odvolání a rodiče se údajně v klidu mohou vrátit do Norska, aniž by je nějak pronásledovali.

"Osobně bych jim doporučoval nevracet se vůbec. Svými neskutečnými manipulacemi Barnevernet prokázal, že rodinu jen tak být stejně nenechá. Stále nebylo ani zastaveno kriminální pronásledování, o které BV zažádal, protože rodiče unesli své vlastní děti a trvá zmrazení účtů. Policie v těchto případech, kdy o prošetření žádá Barnevernet, vždy musí projednat případ, takže řeči o tom, jak jsou oba procesy na sobě nezávislé, považuji za alibistické kecy. Navíc rodiče nemají zcela vyhráno. Norové jim hrozí 2 lety vězení za únos svých vlastních dětí do Polska," podotkl europoslanec.

Podle něj jde jen o způsob, jak dál ničit rodinu. Děti prý rodičům sice vrátí, ale dělají vše pro to, aby pak rodiče vzali dětem a ty po dobu jejich uvěznění opět musely být minimálně pod dohledem Barnevernetu.  

Případ Natashy a Erika však dokazuje, že Barnevernet se stejně jako v případě Evy Michalákové skutečně neštítí ničeho, ani údajného zfalšování oficiálních dokumentů v takto silně medializovaném případu. "A proto je nutné, aby v Norsku proběhlo nezávislé mezinárodní vyšetřování stovek případů odebrání dětí Barnevernetem. Vše ukazuje na to, že je něco shnilého v království norském," navrhuje Zdechovský.