Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud pro lidská práva ve Štrasburku za 15 měsíců řešil osm případů Barnevernu

Demonstrace v Londýně (8. ledna 2016) proti odebírání dětí, které praktikuje norský sociální úřad Barnevernet.
Demonstrace v Londýně (8. ledna 2016) proti odebírání dětí, které praktikuje norský sociální úřad Barnevernet.
Foto: Reprofoto YouTube

Oslo/Štrasburk - k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku se za posledních 15 měsíců dostalo osm případů, v kterých figurovala norská sociálka Barnevernet. Ta dlouhodobě čelí kritikám, že ve svých snahách o ochranu dětí před zneužíváním zachází příliš daleko.

Upozornila na to norská právnička Gro Hillestadová Thuneová, která to označila za "nesmírně vážné varování pro Norsko". Na soud ve Štrasburku se chce se stížností obrátit také Češka Eva Michaláková.

Loni vyvolal protesty v některých zemích světa případ odebrání pěti dětí rumunsko-norským rodičům Bodnariuovým kvůli údajnému hrubému zacházení a náboženské indoktrinaci. Děti byly rodičům později vráceny.

Jak dnes uvedl deník The Local, jejich případ ale zdaleka není ojedinělý. Anders Henriksen z norského úřadu pro děti, mládež a rodinné záležitosti (BUFDIR) deníku The Local loni řekl, že v roce 2014 bylo rodičům v Norsku odebráno celkem 1664 dětí, z nichž 424 mělo matku narozenou v zahraničí. Tyto statistiky vyvolávají kritiky, že se Barnevernet dopouští "únosů" dětí kvůli kulturním odlišnostem ve výchově.

Hillestadová Thuneová tento týden v norské televizi TV2 kritizovala odebrání syna norským rodičům Aimee Hansenové Lölandové a Arnemu Lölandovi. Důvodem byla duševní zaostalost matky, která podle sociální služby Barnevernet bránila náležité péči o dítě. Löland (69) byl sociální službou označen jako "příliš starý", než aby mohl být dobrým otcem. Podle právničky Thuneové je tento výrok norských úřadů s největší pravděpodobností porušením Lölandových lidských práv.

Norská televize TV2 již dříve uvedla, že děti jsou rodičům v Norsku stále častěji odebírány hned po narození. V roce 2008 Barnevernet odebral hned po narození rodinám 16 dětí, v roce 2014 to bylo už 44.

Kritiky se ozývají i za hranicemi Norska. Mnoho občanů České republiky, Ruska, Litvy, Indie, Brazílie a dalších zemí obviňuje Norsko, že zneužívá svých pravomocí a rozbíjí rodiny, napsal list The Local. Obavy ohledně služby Barnevernet vyjádřilo i sousední Švédsko.

Témata:  Barnevernet Evropský soud pro lidská práva Norsko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy