Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké jednotky postupují hlouběji do Mosulu, IS se rozhodl pro změnu taktiky

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácké jednotky se probojovaly do dalších dvou jihovýchodních čtvrtí Mosulu. Islámský stát (IS), který v posledních dnech utrpěl několik porážek, se rozhodl pro změnu taktiky.

Ozbrojenci IS využívají pro svou ochranu civilisty. "Problémem je, že se (islamisté) ukrývají mezi rodinami civilistů, takže náš postup je velmi pomalý a opatrný," uvedl Abdal Amír Muhammadáví, mluvčí speciálních policejních jednotek.

Ozbrojenci podle něj střílejí na civilisty, kteří se snaží uprchnout z míst bojů. "Rodiny, když vidí, že se blíží irácké jednotky, utíkají z míst kontrolovaných DAIŠ (tedy Islámský stát) směrem k iráckým vojákům a policistům a drží v rukou bílé vlajky. DAIŠ na ně útočí minomety a zápalnými lahvemi. Rovněž po nich střílí," dodal.

Podle OSN boje za posledních dva týdny zesílily a do okolních nemocnic proudí množství zraněných.

Elitním iráckým jednotkám se v pondělí podařilo získat plnou kontrolu nad mosulskou čtvrtí Baladiját a obklíčily rovněž sousední Sukkar. V neděli se vojákům poprvé podařilo postoupit až k řece Tigris.

Ofenziva u Mosulu, která začala loni v půlce října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy