reklama

Smyslem navrhovaných opatření je podle iniciátorů návrhu potrestat každého, kdo "se podstatně angažuje v podkopávání kybernetické bezpečnosti nebo veřejné či privátní infrastruktury (USA), či kdo takovým akcím napomáhá".

Předkladateli jsou republikánský senátor John McCain a jeho demokratičtí kolegové Ben Cardin a Roberet Menendez.

Osoby postižené sankcemi by podle návrhu nesměly vstoupit na území USA a jejich majetek ve Spojených státech by byl zablokován.

Návrh zákona rovněž předpokládá nové sankce v reakci na ruské vojenské akce v Sýrii a na Ukrajině. Mimo jiné vystavuje trestu investice ve výši nad 20 milionů dolarů (přes půl miliardy korun) do ruského petrochemického a těžebního průmyslu. Zahrnuje rovněž čtyři dřívější exekutivní příkazy prezidenta Baracka Obamy, které zaváděly protiruské sankce v reakci na okupaci ukrajinského Krymu. Tato opatření dosud neměla formu federálního zákona.

Součástí návrhu zákona je ze stejných důvodů i Obamův exekutivní příkaz z konce prosince, jímž prezident postihl sankcemi ruskou civilní tajnou službu FSB a vojenskou rozvědku GRU kvůli údajným hackerským útokům na USA. Obama tehdy rozhodl i o vyhoštění 35 ruských diplomatů.