Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné burky, rozhodlo Maroko. Zakázána bude jejich výroba i nošení

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Rabat – Maroko zakázalo výrobu, prodej a nošení burek, tedy muslimského oděvu, který zahaluje celé ženské tělo s výjimkou mřížky na oči. Burka, jejíž odívání je obvyklé na Blízkém východě i v Afghánistánu a Pákistánu, je v Maroku velmi vzácným jevem. 

Marocké úřady své rozhodnutí odůvodnily potřebou zvýšit bezpečnost v zemi. S odvoláním na oběžník ministerstva vnitra o tom dnes podle agentury AFP informovala marocká média.

Pro představitelky marockých žen je zákaz burky "významným krokem v boji proti náboženskému extremismu" v Maroku. Většina Maročanek nosí hidžáb - šátek zakrývající vlasy. Marocký král Muhammad VI. hlásí umírněný islám.

„Zločinci několikrát použili tento oděv k páchání svých zločinů," vysvětlil médiím zákaz burky představitel ministerstva vnitra. Narážel na atentáty, které islamisté spáchali v posledních letech v Maroku.

Podle AFP je ale v této muslimské zemi stále vidět soupeření mezi moderností a konzervatismem. Zákaz naopak vyvolal obavy salafistů a dalších muslimských tradicionalistů v zemi, že to povede k zákazu i nikábů, tedy oděvů, které ponechávají jen úzký průhled pro oči.

„Je možné, že se Maroko blíží k zákazu nikábu, který muslimky nosí již pět století? Pokud se tak stane, byla by to katastrofa," cituje agentura jednoho z tamních salafistických šejků.

Témata:  Maroko muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy