reklama

Dokument mimo jiné popisuje Trumpovy kratochvíle s prostitutkami v témže prezidentském apartmá moskevského hotelu, ve kterém v minulosti nocoval i dosluhující šéf Bílého domu Barack Obama. Realitní magnát prý spolupracoval s Kremlem nejméně osm let a že součástí výměny informací byly například zprávy určené Moskvě o aktivitách ruských oligarchů ve Spojených státech. O tyto informace měl prý ruský prezident Vladimir Putin mimořádný zájem.

"Rusové očividně slíbili nevyužít kompromitující materiál na Trumpa, aby na něj měli páku," uvádí dokument zveřejněný serverem BuzzFeed.

Zprávy amerických médií o možném ruském vměšování do americké volební kampaně byly pro Trumpa podle zmíněného dokumentu výhodné, neboť odváděly pozornost demokratů i tisku od miliardářových údajných pochybných obchodů a od jeho údajného korupčního počínání v Číně.

Ruské tajné služby se podle spisu zveřejněného BuzzFeed věnovaly i Trumpově demokratické rivalce Hillary Clintonové; o ní ale měli Rusové spíše jen odposlechnuté hovory z jejího pobytu v Rusku a informace z dalších komunikačních kanálů než citlivé podrobnosti ze soukromí. Složku, jak uvádí zpráva zveřejněná serverem BuzzFeed, na přímý Putinův příkaz spravoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podrobnosti o informacích týkajících se Clintonové ale Moskva nikomu neposkytla a není jasné, jak měly být využity, dodal dokument zveřejněný BuzzFeed.