reklama

"Breivik, který v roce 2011 při dvojím teroristickém útoku zabil 77 lidí, postupuje podle plánu, který představil ve svém 1500stránkovém manifestu zveřejněném krátce před masakrem," řekl v druhý den odvolacího procesu generální prokurátor Fredrik Sejersted.

Vzhledem k tomu, že vězeňské úřady Breivikovi kontrolují korespondenci, zvažuje prý atentátník mimo jiné, že k šíření své ideologie zaměřené proti multikulturalismu bude využívat seznamovací inzeráty. Jejich obsah je totiž pod ochranou Evropského soudu pro lidská práva, napsal norský deník Verdens Gang. Breivik se o tomto plánu zmínil v jednom ze svých dopisů.

Dnes Breivik při příchodu do soudní síně nehajloval:

Sejersted dnes citoval vyjádření psychiatričky Randi Rosenqvistové, která měla za úkol posoudit, jaká rizika od Breivika v současnosti hrozí. Podle ní je vězeň "ještě více konspirativní" než dřív. "Přál by si být přeložen na oddělení s ostatními zadržovanými nacisty. Pokud bude přeložen na běžné oddělení, říká, že si bude muset obstarat zbraň," píše se v posouzení rizik.

Při dnešním jednání také vyšlo najevo, že Breivik měl v úmyslu poslat dopis pozůstalým po obětech atentátů z 22. července 2011. Vězeňská služba nakonec dovolila, aby byl dopis loni poslán jejich advokátům.

Z Breivikových dopisů vyplývá, že by si vězeň rád našel přítelkyni či manželku, s jejíž pomocí by pak svou ideologii dále šířil. "Nejdůležitější v mém životě je sloužit národnímu socialismu. Proto je nutné zařídit vydání mých tří knih, což je mi upíráno. Je třeba, aby manželka jejich publikaci usnadnila," konstatoval Breivik.

Podle Sejersteda je Breivik ochoten snášet i tvrdší vězeňské podmínky, pokud bude moci šířit svou ideologii. "Řekl, že by byl raději převezen na Guantánamo, pokud by si mohl dopisovat s lidmi stejného názoru a vytvářet sítě," konstatoval Sejersted.