reklama

Podle Tillersona hodlá Washington dodržovat závazky ke spojencům obávajícím se expanzivní ruské politiky. Přijetí dalších sankcí kvůli předvolebním hackerským útokům však odmítl.

Nominaci bývalého šéfa ropné firmy Exxon Mobile na post hlavy americké diplomacie zpochybňuje řada demokratických zákonodárců i někteří republikáni kvůli jeho blízkým vztahům k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Tillerson během dnešní rozpravy v senátním zahraničním výboru uvedl, že sankce jsou "mocným nástrojem" proti agresivní ruské politice a označil ruské vojenské akce v Sýrii za porušení mezinárodního práva.

Samotného Putina však válečným zločincem nazvat odmítl. "Takový termín bych nepoužil," odpověděl na otázku republikánského senátora Marca Rubia, který hovořil o civilních obětech připisovaných v Sýrii ruskému bombardování.

Anexe Krymu z roku 2014 prý Tillersona překvapila a USA na ni měly zareagovat výraznou podporou ukrajinských sil. Nedostatečně silová reakce prezidenta Baracka Obamy byla v Kremlu vnímána jako slabá odpověď, uvedl Tillerson.