Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Africké státy jsou "p*dele světa"? Trumpovo vyjádření o Africe je minulostí, zdůraznil Tillerson

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Addis Abeba - Ministr zahraničí USA Rex Tillerson Tillerson je od středy v rámci sedmidenní cesty po Africe v Etiopii. On i předseda Africké unie (AU) Moussa Faki dnes dali najevo, že nedávné ponižující vyjádření prezidenta Donalda Trumpa o afrických zemích je uzavřenou záležitostí, k níž se není třeba vracet.

Trump během soukromého setkání s americkými zákonodárci podle svědků označil africké státy za "prdele světa", což vyvolalo rozhořčení napříč černým kontinentem. Dnes se oba politici téma nechtěli příliš rozebírat, napsala AP.

"Věřím, že tento incident patří minulosti," prohlásil Faki na společné tiskové konferenci s šéfem americké diplomacie.  Faki i Tillerson poukázali na dopis, který Trump krátce po aféře zaslal šéfovi AU a dalším africkým představitelům a v němž potvrdil svůj respekt vůči Africe. "Myslím, že americký závazek vůči Africe je zcela jasný, pokud jde o význam, který tomuto vztahu přikládáme," řekl Tillerson.

Americký ministr zahraničí se v Africe snaží posílit bezpečnostní svazky v době, kdy kontinent stále výrazněji spoléhá na vztahy s Čínou. Tillerson dnes upozornil, že africké země by měly pečlivě zvažovat čínské půjčky, ale zároveň dodal, že Washington se nesnaží bránit čínským investicím v Africe.

Zatímco USA jsou největším dárcem humanitární pomoci Africe, Čína je od roku 2009 hlavním obchodním partnerem kontinentu. Peking investoval miliardy do infrastrukturních projektů, ale kritikové tvrdí, že místní ekonomiky z toho moc nemají, protože silnice či železnice staví čínské firmy a čínská pracovní síla. Tillerson dnes podotkl, že čínské investice v Africe nepřispívají k významnému vytváření pracovních míst.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který dnes navštívil Zimbabwe, Tillersonovi vytkl kritiku vztahů mezi Čínou a africkými státy. Podle něj bylo "nevhodné kritizovat vztahy jeho hostitelů, když tam byl jako host".

Témata:  Etiopie Donald Trump Sergej Lavrov Rex Tillerson uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy