Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA požadují věrohodné volby v Egyptě i v Libyi, prohlašuje šéf americké diplomacie

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Káhira - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson dnes přicestoval do Káhiry. Řekl, že Spojené státy požadují uspořádání věrohodných voleb v Egyptě i v Libyi. Také ujistil, že USA podporují Egypt v boji s terorismem a nadále chtějí hrát roli v izraelsko-palestinských mírových rozhovorech.

Egypťané mají v březnu hlasovat o novém prezidentovi. Mandát podle pozorovatelů obhájí současná autoritářská hlava státu Abdal Fattáh Sísí. Té je nakloněn i jediný protikandidát Músa Mustafa Músa.

V rozvrácené Libyi by se mohly celostátní volby konat letos. Navrhuje to OSN, ale Africká unie doporučuje nespěchat. V zemi volby naposledy byly v roce 2014. Výsledek byl však označen za sporný a konflikt z roku 2011 se prohloubil.

Tillerson dnes hovořil na společné tiskové konferenci se svým egyptským protějškem Samím Šukrím. Na dotaz novináře prohlásil, že Washington si přeje transparentní, svobodné a spravedlivé volby v Egyptě i v sousední Libyi.

Tillerson potvrdil pokračování spolupráce s Egypťany v protiteroristickém boji. Mezi Káhirou a Washingtonem není podle něj rozdíl v důrazu kladeném na porážku Islámského státu. Egyptské jednotky vedou od pátku proti radikálům mohutnou operaci zejména na Sinajském poloostrově. Tillerson se ale veřejně nevyjádřil k dalšímu osudu vojenské pomoci, kterou Káhiře loni odložil americký prezident Donald Trump.

Tillerson zopakoval odhodlání USA přispět k dosažení trvalé dohody mezi Izraelem a Palestinou. Washington podle něj může stále sehrát zprostředkovatelskou roli v mírových jednáních. To však dříve odmítl předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Reagoval tak na Trumpovo prosincové rozhodnutí, jímž USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele. Tento krok ve Valném shromáždění OSN odsoudil i Egypt.

Témata:  Egypt Libye Izrael Rex Tillerson

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy