Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko má údajně s kompromitujícími materiály zkušenost

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Kompromitující dokumenty či videa nejsou v Rusku výjimečným nástrojem politického boje a Kreml je využívá k nátlaku na opozici nebo nepohodlné politiky.

Dnešní prohlášení mluvčího ruského prezidenta, že "Kreml kompromitující materiály neshromažďuje" zpochybňují podle agentury AP kauzy, kterých se za poslední desetiletí objevilo hned několik. V ruštině už dokonce zdomácněl termín "kompromat".

Otázka kompromitujících dokumentů se dnes dostala do popředí díky neověřené informaci televize CNN, podle níž Moskva shromažďovala citlivé materiály na nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby ho mohla vydírat. Rusko obvinění odmítlo, sám Trump označil informaci za "absolutně odporný" podvod. Rusko ale už podle AP několikrát ukázalo, že "kompromat" vyrábět umí.

Na vrcholu protivládních demonstrací na Ukrajině v únoru 2014 byl zveřejněn zvukový záznam s hlasem náměstkyně ministra zahraničí USA Victorie Nulandové a amerického velvyslance v Kyjevě Geoffreyho Pyatta, kteří vybírali osobu příštího ukrajinského premiéra vyhovujícího zájmům USA. Ještě víc ale zaujala pasáž, v níž Nulandová pohrdavě a vulgárně hovoří o politice Evropské unie. Sama Nulandová záznam označila za "pozoruhodný výrobek".

AP také připomněla, že v březnu 2016 ruská státní televize NTV vysílala video s bývalým ruským premiérem a nynějším opozičním politikem Michailem Kasjanovem. Ruský politik měl na záznamu sex s jistou opoziční aktivistkou a neuctivě se vyjadřoval o jiných politicích rozdrobené ruské opozice.

Témata:  Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy