Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivisté varují: Uprchlíci v Evropě trpí, mrznou ve frontě na jídlo + VIDEO

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bělehrad/Atény – Některé části východní Evropy trápí velmi mrazivé počasí. Ukazatel teploměru se v některých oblastech zastavil až na mínus třiceti stupních. Média poukazují především na Srbsko, kde se nachází velké počty uprchlíků, kteří musí na mrazu čekat na jídlo. Server Daily Mail jejich situaci dokonce srovnává výjevy z druhé světové války.

Světová média přináší fotografie a videa zachycující migranty, jak v chumelenici a mrazu čekají ve frontách na jídlo. „Scény výrazně připomínají obrazy německých válečných zajatců v Sovětském svazu,“ píše list Daily Mail. Ten také poukazuje, že některé země přijaly kvůli počasí speciální opatření a že o víkendu kvůli mrazu zemřelo nejméně 25 lidí.

Temperature is -10C in #Belgrade. For 1800 #refugees & #migrants, home is a windowless, door-less, and water-less abandoned building. pic.twitter.com/Q6vAdIFYGb

— Save the Children (@save_children) 10. ledna 2017

 

„Venku padá sníh a řada zmrzlých mužů se třese ve frontě na příděl. To je obrázek podobný těm, které byly nalezeny v archivech z druhé světové války – například obrazu z roku 1943, který zachycuje německé zajatce ve Stalingradu. Ale tyto fotografie byly pořízeny v roce 2017 v srbském hlavním městě Bělehrad,“ popisuje deník.

Freezing migrants wait for aid in Belgrade in pictures chillingly similar to those from WWII https://t.co/E9cD6MaRle pic.twitter.com/LIzBSZVzm5

— Daily Mail Online (@MailOnline) 11. ledna 2017

 

Do Evropy přes balkánskou cestu v minulém roce přišlo několik tisíc migrantů, mnoho z nich ale uvízlo kvůli uzavření hranic právě v Srbsku. „Chladné počasí v celé východní Evropě ohrožuje životy zoufalých žadatelů o azyl,“ popisuje list.

Záběry zoufalých uprchlíků z Bělehradu přinesl i jeden z kanálu stanice Al Jazeera -  AJ+. „Hrozně tu mrzne. Nikdo nechce zůstat venku, ale my musíme,“ vysvětluje novinářům jeden z migrantů. „Lidem je zima, jsou opuštění a hladoví. V těchto teplotách lidské tělo potřebuje k přežití víc jídla, ale dnes ráno se mnoho z nich muselo obejít bez snídaně,“ varují organizace, které v Řecku migrantům pomáhají.

Právě va Řecko se v posledním týdnu snesla vlna kritiky mimo jiné od Evropské unie či OSN kvůli špatným podmínkám, v nichž v tomto mrazivém počasí běženci na ostrovech žijí.  Atény proto dnes vyslaly k ostrovu Lesbos vojenskou loď, která má ubytovat přes 500 uprchlíků z tohoto ostrova v Egejském moři. 

Témata:  uprchlíci Srbsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy