Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump může dělat stejný chyby jako Obama, zní z Pentagonu

Analytik Pentagonu má obavy, aby nová hlava státu rovněž nepochybila
Analytik Pentagonu má obavy, aby nová hlava státu rovněž nepochybila
Foto: ABC News

Čím více se americký Kongres a veřejnost dozvídají o postupu odcházejícího prezidenta USA Baracka Obamy a jeho ministra zahraničních věcí Johna Kerryho vůči Íránu, tím jsou informace znepokojivější. Tvrdí to Michael Rubin, mezinárodněpolitický expert z think tanku American Enterprise Institute. Bývalý analytik amerického ministerstva obrany pro Blízký východ v komentáři pro server Commentary Magazine varuje před dalšími chybami v zahraniční politice Washingtonu, tentokrát směrem k Putinovu Rusku.

Íránská třešnička na Obamově dortu

Aby Obama přivedl Íránce k jednacímu stolu, ukázal záda íránskému povstání, které se rozvíjelo v roce 2009, připomíná expert. Soudí, že Obama se spolu s Kerrym vzdali ohromné páky, když Íránu, jehož hospodářství se propadlo o 5,4%, nabídli 12 miliard dolarů jen za to, že začne jednat.

"Nejenže Obama a Kerry odvolali většinu svých červených linií, ale také zvrátili celá desetiletí starý princip nešíření jaderných zbraní, aby ponechali Íránu aktivní (jaderný) program," tvrdí Rubin. Varuje, že uvolnění omezení na balistické rakety, poskytnutí více než miliardy dolarů v prakticky nevystopovatelné hotovosti a nakonec i svolení k dodávce dostatečného množství uranu k výrobě až deseti bomb jsou pouze "třešničkou na dortu".

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.    

Především Kerry se stal dle analytika směšnou postavou, když Íránu poskytl vše, o jeho představitelé žádali, jen aby udržel při životě chatrnou dohodu. Dosluhující ministr zahraničí si neuvědomil, že slabost a ústupky představují strategii, která funguje málokdy, a íránští politici ho jednoduše využívají, domnívá se odborník.

Nastupující americký prezident Donal Trump již označil Společný ucelený akční plán, jak se smlouva s Íránem nazývá, za jednu z nejhorších dohod, která kdy byla dojednána, připomíná Rubin. "Možná má pravdu, ale pak by se měl ptát, proč se zdá, že sám přebírá její logiku, když ne vůči Íránu, pak směrem k Rusku," deklaruje expert. 

Trumpova strategická chyba

Ruský prezident Vladimir Putin je v ofenzivě, míní Rubin. Poukazuje, že Rusko pod jeho vedením napadlo dva suverénní státy - Gruzii a Ukrajinu - a ohrožuje mnoho dalších. Tím, že anektoval Krym, Putin také porušil dohody, které mělo Rusko uzavřené se Spojenými státy, navíc podvádí při dodržování smlouvy o nešíření jaderných zbraní, konstatuje odborník. Dodává, že ruské námořnictvo a letectvo rovněž pravidelně provokují své americké protějšky.

Putin též financuje satelitní televize, které běžně šíří divokou protiamerickou propagandu, uvádí analytik. Soudí, že v reakci na uvedené záležitosti Trump usiluje o to samé, co činil Kerry vůči Íránu: "Snaží se zavděčit agresorovi, doufá, že podlézavost přinese trvalé smíření namísto další agrese," píše Rubin.         

Podle experta ve skutečnosti spočívá jediný rozdíl mezi Íránem a Ruskem v tom, že Rusko je mnohem mocnější a globální nepřítel. "Trump a jeho poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn, který je stoupencem resetu s Ruskem 2.0, by měli vysvětlit, proč věří, že tato strategie, kterou tak kritizovali, když ji Kerry aplikoval na Írán, bude úspěšná vůči Rusku," apeluje analytik.

Taková strategie však ve skutečnosti nikdy nefungovala, deklaruje Rubin. Tvrdí, že Kerryho arogance a ambice jeho podřízených natrvalo podkopaly strategickou pozici Spojených států na Blízkém východě.

"To, že Trump a Flynn na jednu stranu tuto strategii kritizují, ale následně ji sami chtějí realizovat vůči Rusku, může být počáteční strategickou chybou," varuje expert. Obává se, aby tato chyba trvale nezmrzačila Trumpův slib, že Ameriku opět vynese na výsluní světové scény.   

Témata:  USA Rusko Írán Donald Trump Barack Obama

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy