Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budoucí šéf CIA: Rusko pracovalo s hackerskými útoky s cílem ovlivnit americkou demokracii

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Kandidát na post šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo uvedl, že je zcela jasné, že za agresivními pokusy ovlivnit americké prezidentské volby stojí ruské vedení. Texaský poslanec Sněmovny reprezentantů to řekl při slyšení v Senátu amerického Kongresu.

Pompeo tak svým prohlášením zaujal k údajným ruským hackerským útokům podstatně tvrdší postoj, než sám prezident Donald Trump. „Je zcela jasné, že Rusko pracovalo s hackerskými útoky s cílem ovlivnit americkou demokracii," řekl Pompeo.

Rusko se podle něj znovu projevuje agresivně. Vtrhlo na Ukrajinu a okupuje její území, ohrožuje Evropu a „nedělá nic", aby pomohlo porazit hnutí Islámský stát.

Agentura Reuters píše, že Pompeo dnes podstoupil slyšení v době, kdy je Trump fakticky ve válce s americkými zpravodajskými službami. Budoucdí prezident dlouhé týdny zpochybňoval tvrzení tajných služeb, že ruští hackeři řízení Kremlem pronikli na servery amerických politických stran s cílem ovlivnit prezidentské volby. Poprvé to Trump připustil až v úterý.

Bude-li to nutné, postaví se i prezidentovi ve sporu o využívání trýznivých výslechových praktik, které chce Trump legalizovat, naznačil Pompeo. Po potvrzení šéfem CIA se prý k takovým postupům „absolutně" nebude uchylovat. Nedovede si ani představit, že by prezident něco takového nařídil.

Pompeo za svůj budoucí úkol považuje „poskytovat politikům přesné zpravodajské informace a jasnou analýzu ruského chování".

Témata:  CIA Donald Trump USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy