Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Organizace HRW varuje: Úspěch populistů v Evropě a USA je hrozbou pro lidská práva

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) varuje, že volební úspěch Donalda Trumpa v USA a vítězné tažení populistů v Evropě představuje vážnou hrozbu pro ochranu základních lidských práv. Skupina to uvedla ve své výroční zprávě. Téměř sedmisetstránková zpráva, která je již 27. vydáním výročního textu organizace, mimo jiné podrobně hodnotí situaci v řadě problematických zemí jako je Sýrie, Irák, Severní Korea.

Podle HRW populističtí politici vyvolávají ve veřejnosti dojem, že je správné obětovat ochranu lidských práv výměnou za vlastní bezpečnost. Zároveň nahrávají politice autoritářských vůdců Ruska, Turecka a dalších zemí.

Výkonný ředitel HRW Kenneth Roth uvedl, že Trump a někteří politici v Evropě se snaží dostat k moci výzvami k rasismu, xenofobii, misogynii a nativismu. „Všichni (tito politici) požadují, aby veřejnost připustila porušování lidských práv jako nutný předpoklad zajištění pracovních míst, odvrácení kulturních změn či prevence teroristických útoků. Ve skutečnosti je ignorování lidských práv nejpřímější cestou k tyranii," uvedl v úvodu ke zprávě.

Právě Trump ve volební kampani mluvil o zákazu vstupu muslimů na území USA či deportacích ilegálních imigrantů. Mnozí příslušníci obou těchto skupin jsou přitom ve svých zemích ohrožováni válkami, hladem či pronásledováni režimem.

Nejviditelnějším evropským příkladem úspěchu populismu je podle Rotha vítězství zastánců brexitu v Británii, jejichž ústředním argumentem byla potřeba zastavit migraci v zájmu zaměstnanosti a bezpečí Britů. Populisté podle něho rovněž přispívají k tomu, že veřejnost přehlíží rizika, která představuje vláda silné ruky. Jako současné příklady mohou sloužit Rusko, Turecko či Filipíny.

Témata:  Human Rights Watch Donald Trump Brexit USA

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy