Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama zarazil imigrační režim pro Kubánce. Co udělá Trump?

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Washington - Barack Obama zrušil zvláštní imigrační režim, který umožňoval kubánským emigrantům získat trvalý pobyt ve Spojených státech, pokud se dostali až na jejich území. V pátek 20. ledna se však novým prezidentem USA stane Donald Trump, který není nakloněn vstřícné politice vůči Havaně.

Kubánci začali masově utíkat ze své země v roce 2015 v obavě, že kvůli zmíněnému zlepšení vztahů mezi Havanou a Washingtonem už k nim USA nebudou přistupovat jako k politickým exulantům.

Podle pravidla "mokrá noha, suchá noha" (wet foot, dry foot) mohli obvykle zůstat v USA ti Kubánci, kterým se podařilo dostat se na americkou půdu. Americké úřady naopak posílaly zpět na Kubu všechny migranty zadržené na moři.

"Kubánští státní příslušníci, kteří se pokoušejí vstoupit do USA nelegálně a nesplňují podmínky pro poskytnutí humanitární pomoci, budou podléhat deportaci... Přijetím tohoto kroku budeme zacházet s kubánskými migranty stejným způsobem jako s migranty z jiných zemí. Kubánská vláda souhlasila, že bude přijímat Kubánce s nařízeným vystěhováním (z USA), jako přijímá ty zachycené na moři," uvedl Obama.

Kubánská vláda pochválila podpis měsíce vyjednávané dohody s USA o migrantech jako "významný krok pro rozvoj vztahů s cílem zaručit normální, bezpečnou a řádnou migraci".

Republikán Trump během předvolební kampaně Obamův vstřícný přístup ke kubánské vládě několikrát kritizoval a jeho kandidát na ministra zahraničí Rex Tillerson tento týden prohlásil, že je proti zrušení embarga.

Trump může být nicméně ve věci kubánských migrantů rozpolcen, neboť jeho hlavním předvolebním slibem bylo snížení počtu nelegálních přistěhovalců na území USA, ke kterému díky zrušení pravidla bezpochyby dojde.

Témata:  Barack Obama Kuba USA migrace

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy