Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manažerovi automobilky Volkswagen hrozí 169 let vězení

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Miami - Oliver Schmidt, obviněný manažer německé automobilky Volkswagen, skončil v USA ve vazbě bez možnosti propuštění na kauci. Zadržen byl v sobotu v Miami na letišti, když chtěl odcestovat domů z dovolené.

Soudce William Turnoff vazbu odůvodnil tím, že manažer by mohl USA opustit a už se nevrátit. Schmidtovi právníci se podle agentury Reuters hodlají proti rozhodnutí odvolat.

Schmidt řídil americké oddělení firmy pro dodržování regulačních předpisů od roku 2014 do března 2015 a je obviněn ze spiknutí s cílem zakrýt manipulace s emisemi před regulačními orgány.

Schmidt a další činitelé firmy podle žaloby v roce 2014 opakovaně americkým úřadům zdůvodňovali vysoké reálné emise nových vozů firmy nepravdivými technickými příčinami.

Mezi další obviněné patří například bývalý šéf vývoje značky VW Hainz-Jakob Neusser či někdejší šéf vývoje motorů Jens Hadler. Podle amerického ministerstva spravedlnosti Schmidtovi hrozí "v podstatě doživotní trest", protože je obviněn z trestných činů v 11 bodech obžaloby a jeho úhrnný trest by mohl dosáhnout až 169 let vězení.

Americká vláda uzavřela tento týden s Volkswagenem dohodu o urovnání jeho emisního skandálu. Automobilka v rámci dohody přiznala vinu a zaplatí pokutu 4,3 miliardy dolarů (zhruba 110 miliard Kč).

Témata:  dieselgate Volkswagen

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy