Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řešení izraelsko-palestinského sporu na obzoru? Židovský kongres a Tel Aviv jsou proti

Židé, ilustrační fotografie
Židé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jeruzalém - V neděli se bude v Paříži konat konference, která se má pokusit vyřešit vleklý spor mezi Palestinou a Izraelem. Tel Aviv takové snahy rezolutně odmítl již ve čtvrtek, nyní se k němu připojil i Světový židovský kongres (WJC). Palestinci francouzskou iniciativu naopak uvítali.

Konference zaštítěná Francií je "podvratným pokusem vnutit Izraelcům a Palestincům dohodu bez výslovného souhlasu nebo účasti obou stran. Je to jako nutit manželství bez souhlasu nevěsty," stojí na webu WJC, jenž zastupuje židovské komunity ve 100 zemích na šesti kontinentech.

"Bez ohledu na záměry Francie, summit nebude ničím víc než protiizraelským fórem opakujícím stejně zaujaté požadavky, jakých jsme byli bezpočtukrát svědky v protiizraelských orgánech OSN jako před několika týdny v Radě bezpečnosti," dodal prezident WJC Ronald Lauder, americký miliardář a vlastník TV Nova.

Netanjahu ve čtvrtek řekl, že konference v Paříži bude zmanipulovaná. "Pod záštitou Francie ji zmanipulovali Palestinci, aby přijala protiizraelská stanoviska," řekl Netanjahu během schůzky s norským ministrem zahraničí Börgem Brendem. Dodal, že cesta k míru se tím komplikuje. "K ničemu nás to nezaváže. Je to pozůstatek minulosti, její poslední nádech, než nastane budoucnost," uvedl předseda izraelské vlády.

Narážel tak na skutečnost, že konferenci pořádá končící hlava Francie a také například pro amerického ministra zahraničí Johna Kerryho půjde o jednu z posledních cest v úřadě.

Francouzský prezident François Hollande ve stejný den podle agentury Reuters opět zdůraznil, že konference nemá nahradit bilaterální rozhovory mezi oběma stranami. Palestinci francouzskou iniciativu uvítali.

Poslední kolo rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci zprostředkovaly Spojené státy, jednání ale zkrachovala.

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu Palestina židé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy