reklama

Tillerson ve středu přirovnal čínské budování umělých ostrovů k ruské anexi Krymu. "Musíme Číně vyslat jasný signál, že především musí zastavit budování ostrovů, ale také že přístup na tyto ostrovy nebude mít dovolený," uvedl.

Deník Global Times napsal, že jakákoli taková akce by vedla k "rozsáhlé válce". "Takováto slova není možné brát vážně, protože jsou směsicí naivity, krátkozrakosti, předsudků a politických fantazií. Pokud by měla být realizována, mělo by to ničivé následky. Znamenalo by to ničivý střet mezi Čínou a Spojenými státy," konstatoval list China Daily.

List Global Times, který je v rukou vládnoucí komunistické strany, tvrdí, že pokud Washington neplánuje vést válku v Jihočínském moři, jsou veškeré snahy zabránit čínskému přístupu bláhové. "Pokud chce americká vláda přinutit velkou jadernou mocnost stáhnout se ze svých území, pak si musí rychle utřídit své jaderné strategie," varuje dále list.

Oficiální reakce čínské vlády byla ale umírněná. Mluvčí čínské diplomacie Lu Kchang pouze ve čtvrtek řekl, že Čína má právo pokračovat v "běžných aktivitách" na svém vlastním území.

Čína vytvořila v posledních letech umělé ostrovy navršením písku u korálových útesů v Jihočínském moři a poté na nich začala budovat infrastrukturu - ranveje až o délce tří kilometrů vhodné i pro vojenské účely, přístavy, majáky, radarové stanice, ubytovací zařízení a další prvky.