Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zářil ve středoškolském týmu basketbalistů. Zřejmě se ale jedná o migranta, kterému je 29 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Tomáš Zdechovský

Ottawa – Sedmnáctiletá basketbalové hvězda jedné z kanadských středních škol, je zřejmě uprchlík ze Súdánu (29). Podle listu The Guardian to ukázaly otisky prstů údajného středoškoláka.

Mělo jít o mladého výměnného studenta. Teď se ale ukázalo, že teenagerovi, který před šesti měsíci přišel do Kanady a který se okamžitě díky své výšce i schopnostem stal hvězdou basketbalového týmu katolické střední školy Windsor, je ve skutečnosti zřejmě 29 let z Jižního Súdánu.

Pohraniční úředníci na konci minulého týdne Jonathana Nicolu zatkli, domnívají se totiž že úmyslně zkreslil své datum narození, když žádal o studium v Kanadě. „Když nedávno požádal o americké návštěvnické vízum, jeho otisky prstů ukázaly, že stejný člověk už dříve podal v USA žádost, tenkrát ale uvedl, že se narodil 1. listopadu 1986," uvedl list The Guardian s odkazem na úřady.

Katolická školní rada, pod kterou uprchlík studuje, odmítla komentovat fakt, že by jeden z jejich studentů mohl být dospělý muž. Už v lednu se o uprchlíkovi psalo jako o „klukovi, který vyčnívá z davu", a to především díky jeho výšce i velikosti nohy.

Uprchlík žil jako student u svého trenéra a jeho rodiny jako klasický zahraniční student. Jeho kouč o něm ještě nedávno prohlašoval, že by jeho svěřenec mohl mít šanci zahrát si také v NBA, tedy v nejvyšší americké basketbalové lize.

Po zatčení Nicoly úřady rozhodly, že by se mohl Jihosúdánec mohl pokusit o útěk, byl proto umístěn do vazby co té doby, než proběhne slyšení před úředníky pro přistěhovalectví. To by mělo proběhnout tento týden.

Témata:  Kanada uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy