Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo stojí za komprem proti Trumpovi? Mayová a Kreml promluvily

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Kreml údajně neví, kdo stojí za neprověřenými kompromitujícími materiály shromažďovanými v Rusku na budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Autor informací o kompromitujících materiálech pro Británii léta nepracuje, dodala britská premiérka Theresa Mayová.

V Moskvě to dnes prohlásil ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Podle britského a amerického tisku je autorem bývalý agent britské rozvědky Christopher Steele, který jako diplomat působil v Rusku 20 let. Steeleho podle Peskova "v Kremlu nikdo nezná". Mluvčí opakoval stanovisko Moskvy, že veškeré zprávy o údajných kompromitujících informacích shromažďovaných v Rusku jsou falešné.

Podle dokumentu, jehož autorem má být Steele, má ruská tajná služba důkazy o sexuálních dobrodružstvích Trumpa v moskevském hotelu a o tajných schůzkách jeho spolupracovníků s ruskými činiteli. S jejich pomocí prý chtěla Trumpa vydírat.

"Je naprosto zřejmé, že tato osoba, která vypracovala tuto složku, již pro Británii mnoho let nepracuje," zdůraznila Mayová na tiskové konferenci v Londýně.

Steele se zatím nevyjádřil, uvedla dnes agentura Reuters. Podle listu The Daily Mail se Steele v úterý po propuknutí skandálu vzdálil ze svého londýnského domu a v obavě o život se skrývá neznámo kde.

Informaci o kompromitujících dokumentech, které měly sloužit k Trumpově vydírání, předali budoucímu prezidentovi minulý týden šéfové amerických zpravodajských služeb s upozorněním, že obsah je neprověřený. Zpráva o existenci dokumentu se díky televizi CNN dostala na veřejnost a web BuzzFeed všech 35 stran materiálu zveřejnil. Obě média si za svůj postup vysloužila tvrdou kritiku budoucího šéfa Bílého domu.

Témata:  Donald Trump Rusko USA Theresa Mayová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy