reklama

Abdeslam, který odmítl odpovídat na otázky soudců o útocích v Paříži z listopadu 2015, tvrdí, že jej mnozí vnímají jako „idol". V korespondenci s nejmenovanou ženou, která údajně džihádistovi poslala celou řadu dopisů, se podle médií Abdeslam „poprvé rozvyprávěl“.

„Za prvé – nebojím se, že mi něco vyklouzne, protože se nestydím za to, co jsem. A pak, co horšího by mohlo být řečeno? Všechno už řečeno bylo,“ píše se v dopisu, který patří k vyšetřovací složce o teroristovi.

„Vzhledem k tomu, že jsi byla tak přímočará, já budu taky, když se tě zeptám, jaké jsou tvoje záměry. Chci se ujistit, že mě nemiluješ jako „hvězdu“ nebo „idol“, protože takové zprávy také dostávám. Ale něco takového neschvaluji, protože jediná osoba, která si zaslouží být uctívána, je Bůh, pán vesmíru,“ píše ženě Abdeslam.

„Nesnažím se vyvolat povstání nebo páchat nepořádek, chci pouze reformy. Jsem muslim, což znamená, že jsem oddán Bohu, který mě stvořil a který mě svou milostí harmonicky vytvaroval tak dobře, jako tebe a všechny ostatní. Jsi také oddaná? Pokud ne, měla by ses měla kát a oddat se mu. Neposlouchej lidi, ale spíše slovo svého Pána. On tě povede,“ napsal ženě Abdeslam.

Jak list poukazuje, Abdeslam dostává velké množství pošty od různých lidí, ale pouze této anonymní ženě, jejíž totožnost nezná ani francouzská justice, poslal terorista nějakou odpověď. Zdroj se znalostí spisu tohoto útočníka navíc dodal: „Katolíci mu píší, aby se ho ptali na jeho víru, ženy mu vyjádřují svou lásku a touhu nosit jeho dítě, advokáti mu nepřetržitě nabízejí své služby".