reklama

Nové kurzy bude vyučovat hned šest univerzit, včetně těch v Pise nebo Florencii. Jde o součást většího programu ministerstva vnitra ke zlepšení integrace a předcházení extremismu v Itálii. Úřad na něj vyčlenily 80 tisíc eur, tedy asi 2 miliony korun.

Náboženští vůdci ze zemí mimo EU, kteří chtějí pracovat v Itálii, musí navštěvovat kurzy, které je poučí o „právech a povinnostech vyplývajících z naší demokratické společnosti". „Cílem je podporovat dialog mezi náboženstvími a kulturami, což přispěje k budování mírového společenského soužití a nenásilí," vysvětluje profesor John Cymbals, ředitel těchto kurzů.

Profesor církevního práva uvedl, že kurzy „jsou zaměřeny na všechny komunity, které nemají dohody uzavřené se státem". Islám je jediné hlavní náboženství v Itálii, které není oficiálně uznané a nemá tedy žádnou dohodu se státem. K uznání přitom není třeba jen určitý počet věřících, ale také princip, který vyžaduje sjednocení náboženství s ústavou.

Na konci minulého roku země zřídila radu „italského islámu" ve snaze převést náboženství do souladu s „křesťanskou a humanistickou tradicí země“.

Různé křesťanské denominace, včetně řeckých pravoslavných církví a Svědků Jehovových, stejně jako hinduistické a buddhistické skupiny mají nárok na určitou částku z daňových příjmů. Islámské instituce v současné době žádné takové výhody nemají.

Jak poukazuje list The International Bussines Times, místní legislativy napříč Itálií také velmi ztěžují výstavbu mešity a dalších nových náboženských staveb.

V zemi žije asi 1,6 milionu muslimů (3,7 procent populace), přesto tu existuje pouze hrstka registrovaných mešit. Mnozí muslimové se modlí v domech nebo v některém z asi 800 kulturních center a modlitebních místností po celé zemi. Součástí výuky by měl být i postup, jak legálně zřídit nové místo určené k bohoslužbám.

V minulém roce došlo například k velkému protestu muslimů u římského Kolosea. Vyznavači islámu se tak postavili proti zavírání takzvaných „garážových mešit“, tedy míst, která jsou podle úřadů nebezpečná, protože fungují ilegálně a tak v nich hrozí radikalizace. Italská vláda informovala, že má v plánu uzavřít tajné mešity v zemi. Podle ministra vnitra Angelina Alfana jde o součást boje proti terorismu. „V Itálii máme čtyři mešity a přes 800 míst určených k modlení muslimů," uvedl podle serveru thelocal.it Alfano.