Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změny po nástupu Trumpa nepřijdou? Rusko si nedělá iluze

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Moskva si nedělá žádné iluze, že by americký tlak na Rusko zeslábnul hned po nástupu Donalda Trumpa. Dnes to uvedl tajemník vlivné bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev.

"Samozřejmě, že za daných podmínek nemůžeme se zvolením Donalda Trumpa hovořit o zásadních změnách v rusko-amerických vztazích. Neděláme si iluze ohledně rychlého oslabení kroků ke strategickému zadržování Ruska," uvedl Patrušev v rozhovoru, který v pondělí zveřejní vládní list Rossijskaja gazeta. Z interview dnes citovaly ruské tiskové agentury.

Ke zlepšení rusko-amerických vztahů bude podle Patruševa zapotřebí důsledná a usilovná práce. "Jsme k takové práci připraveni. Samozřejmě na základě rovnoprávnosti a vzájemného respektu," zdůraznil.

Patrušev současně tvrdil, že vláda Baracka Obamy neodůvodněně obviňuje Rusko z hackerských útoků na Ameriku, ale ignoruje skutečnost, že většina serverů se nalézá v USA a Washington je využívá k výzvědným a dalším cílům, zaměřením na zachování americké dominance ve světě. Současně si postěžoval, že Rusko zaznamenalo "citelné zvýšení" pokusů zvenčí poškodit ruské počítačové systémy.

"Jsou to případy hackerských útoků, jakož i nepovolený sběr osobních údajů. Široce se využívají světoví operátoři a uplatňované metody se neustále vyvíjejí," prohlásil.

Sám Trump se v rozhovoru s listem The Wall Street Journal vyjádřil, že zatím ponechá v platnosti sankce proti Rusku, později by je ale mohl zrušit, jestliže Moskva projeví dostatek vstřícnosti. "Jestliže spolu vycházíte a jestliže by nám Rusko opravdu pomáhalo, proč by někdo nechával v platnosti sankce, když jiný dělá opravdu dobré věci?" uvedl Trump v rozhovoru.

Témata:  Rusko USA Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy