Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domluví se USA s Ruskem? Muž z Pentagonu poukázal na problém

USA
USA
Foto: Pixabay

V amerických zpravodajských kruzích existují lidé, pro něž je pohodlnější mít za nepřítele Rusko, než aby se dívali na ostatní hrozby, které dnes svět přináší. S tímto radikálním obviněním vystoupil v rozhovoru pro ruský server rt.com Michael Maloof, bezpečnostní analytik a někdejší dlouholetý pracovník amerického ministerstva obrany.

Rusko jako odpadlík

Podle Maloofa dal nastupující americký prezident Donald Trump již najevo, že chce s Ruskem spolupracovat. "Vyjádřil také obavu z dalších potenciálně problematických ohnisek," uvádí analytik. Dodává, že nový vládce bílého domu zdůrazňuje svůj záměr kooperovat s Moskvou v důležitých otázkách, jakými jsou jaderné odzbrojení či boj proti terorismu.   

Takovým plánům však nejsou nakloněni někteří lidé v amerických tajných službách, kteří Rusko považují za nepřítele, poukazuje bývalý muž z Pentagonu. Vysvětluje, že Rusko pro ně představuje nepřítele, protože jde o pohodlný postoj vycházející ze skutečnosti, že američtí zpravodajci se dlouhých 50 let dívali na Sovětský svaz jako na hlavního nepřítele.

"Cítí se tak pohodlněji, než při pohledu na všechny ty další hrozby, které dnes existují - naše obavy zahrnují Čínu, zahrnují Islámský stát, který metastazoval do 32 zemí," konstatuje Maloof.  

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Americkým tajným službám podle analytika chybějí v zdroje. "Máme jeden se zaměřením na Rusko a máme mnoho demokratů, kteří určili, že z Ruska učiní odpadlíka tím, že se pokusí prosadit expanzi NATO a také pomohli vytvořit atmosféru pro násilné svržení demokraticky zvolené vlády na Ukrajině," pokračuje někdejší zaměstnanec ministerstva obrany USA.  

Maloof nicméně přiznává, že mezi velmocemi bude vždy existovat soupeření. Připomíná, že máme oblast, kde USA a Rusko spolupracují a měly by prosazovat ještě větší kooperaci - jde o dobývání vesmíru. "Trump má zlatou příležitost předložit navrhnout toto jako možnost, tam existuje výměna technologií a spolupráce, jak činíme na (Mezinárodní) vesmírné stanici," uvádí analytik.

Tillerson vs. Mattis

Pak je zde podle Maloofa otázka protiraketového štítu, přičemž mnoho amerických neokonzervativců i liberálů nepřátelsky nakloněných Rusku prosazuje návrat k tomuto projektu. Analytik připouští potřebu a důležitost posilování protiraketové obrany, avšak ryze defenzivním, nikoliv ofenzivním směrem.

"Pokud jde o můj názor, existuje mnohem více oblastí pro spolupráci než pro konfrontaci," deklaruje někdejší pracovník Pentagonu. Za člověka, který by mohl vést kooperaci s Ruskem správným směrem, označuje někdejšího ředitele společnosti ExxonMobile a designoveného ministra zahraničí USA Rexe Tillersona. Ten má zkušenost se spoluprací s Rusy a je mužem ve "správný čas na správném místě", soudí Maloof. Domnívá se, že spíše než o konfrontaci Trumpovi momentálně jde o hledání cest ke spolupráci v některých velmi důležitých, velmi akutních oblastech.

Zároveň byl americkým ministrem obrany jmenován generál James Mattis, který se na Rusko dívá jako na primárního nepřítele a na věc pohlíží vojenskou optikou, poukazuje analytik. Podotýká, že Mattis se nechal jasně slyšet, že bude operovat z pozice síly, přičemž tímto jazykem hovořil i během svého nominačního slyšení v Kongresu.  

"Tito kandidáti budou říkat to, co chce Kongres slyšet, aby prošli," domnívá se Maloof. Dodává, že jakmile se do pozice skutečně dostanou, budou se řídit kurzem, který vytýčí prezident a budou následovat jím nastavenou politiku. "Jakmile dostanou svolení a složí přísahu, mohou se vrátit k práci a snažit se zjistit, jakou cestu a jaký politický přístup hodlají preferovat," uzavírá analytik.           

Témata:  USA Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy