reklama

Cunningham pro RT připomíná, že jde o největší navyšování počtu vojáků NATO od dob studené války. Zároveň se ale podle něj tyto manévry setkaly s jásotem politiků v Polsku. To spolu s mediálním pokrytím celé akce podle něj ukazuje něco jako kolektivní amnézii týkající se hrůzné minulosti kontinentu.

Američané podle něj poslali do Polska nejlepší útočné jednotky. Americký velitel, plukovník Christopher Norrie, tento týden řekl, že „cílem mise je odstrašování a prevence hrozeb“. Tento názor zopakoval také polský ministr obrany Antoni Macierewicz, který tvrdil, že vojenské posily by zastavily údajný ruský zásah v Evropě. „Ruské právo veta ve střední Evropě, v Polsku, skončilo jednou provždy," tvrdil Macierewics, který byl horlivým zastáncem rozšíření NATO v regionu.

„Čekali jsme na vás velmi dlouhou dobu. Čekali jsme po celá desetiletí, někdy jsme měli pocit, že jsme sami, někdy jsme téměř ztratili naději, někdy jsme měli pocit, že jsme byli jediní, kdo chránil civilizaci před agresí přicházející z východu,“ cituje BBC slova polského ministra obrany k americkým vojákům.

Po devíti měsících cvičení v Polsku se američtí vojáci přesunou do Pobaltí, tedy Litvy, Estonska a Lotyšska, ale i do Bulharska a Rumunska. Slova o „odstrašováno a obraně“ a o možné eskalaci situace na hranicích s Ruskem podle Cunninghama podporují západní média.

„Polské a pobaltské politiky zřejmě žene paranoia vůči Rusku, bojí se revanšistické invaze sovětského typu - i přes opakovaná prohlášení Moskvy, která uvedla, že nemá žádné agresivní plány týkající se západních sousedů. Konflikt na Ukrajině, a dříve v Gruzii v roce 2008, pravděpodobně zapříčinilo spíše americké a evropské vměšování se do vnitřních záležitostí těchto zemí. Dávat vinu za tyto konflikty pouze Rusku není přinejmenším na místě. Přesto používají stejný pochybný předpoklad k ospravedlnění eskalace sil NATO podél ruského západního křídla,“ píše pro ruská server novinář.

Situaci podle něj Washington a NATO ještě více rozdmýchaly, když odmítly vést s Ruskem dialog a uvalily na něj ekonomické a diplomatické sankce, když obvinily Rusko z kybernetických útoků na americké volby a démonizovaly ruské vůdce jako „vrahy a válečné zločince“. „Bez jakéhokoli důkazu západní představitelé a média obvinila Rusko pod vedením prezidenta Vladimira Putina, že vymyslelo nebezpečný plán, jak rozbít vztahy Atlantiku, jak rozbít NATO a Evropskou unii,“ tvrdí komentátor.

Připomíná také slova budoucího ministra obrany Jamese Mattise, který minulý týden varoval, že Rusko představuje pro Američany a světový řád největší hrozbu od konce druhé světové války. „Nastupující americký prezident Donald Trump, zdá se, nesdílí tento antagonistický pohled na Rusko. V posledních dnech uvedl, že je připraven zrušit americké sankce vůči Moskvě a naznačil, že je připraven usednout s Putinem k rozhovorům,“ píše Cunningham.

Podle něj tato slova představují jakýsi čerstvý vzduch, který je v kontrastu se zatuchlou a páchnoucí mentalitou, která až dosud panovala ve Washingtonu. Přesto ale většina Evropy na Rusko stále hledí jako na nepřítele. Moskva už se nechala slyšet, že ji vojenské manévry v blízkosti hranic znepokojují. „Jde o hrozbu pro naši bezpečnost,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Tyto akce ohrožují naše zájmy, naši bezpečnost. Zejména pokud se jedná o třetí stranu, která buduje svou vojenskou přítomnost v blízkosti našich hranic,“ vysvětloval. „Každá země může a bude vnímat nahromadění cizí vojenské přítomnosti podél svých hranic negativně. To je přesně to, jak to vnímáme my, ať už je to jeden tisíc nebo deset tisíc vojáků, je to úplně stejné,“ dodal Peskov.

„Je těžké uvěřit, že 5000 amerických vojáků by bylo hrozbou pro ruskou bezpečnost, neboť Rusko má rozmístěno podél jeho západní hranice 330 tisíc vojáků. Dále má Rusko řízené střely s dlouhým doletem Iskander v oblasti Kaliningradu, které mohou nést i jaderné hlavice,“ upozorňuje v reakci na jeho slova BBC.

Pohyb amerických vojáků a tanků z Německa do Polska tento týden však podle Cunninghama západní média popisují jako jakýsi rytířský čin Američanů vedoucí k ochraně spojenců. Jak ale komentátor poukazuje, Moskva pozvala Trumpa, aby se zúčastnil nadcházejících mírových rozhovorů o Sýrii, které se budou konat v Kazachstánu 23. ledna - tedy tři dny po Trumpově inauguraci. To je podle komentátora jasnou ukázkou, že se Rusko snaží udržet otevřenou možnost pro normalizaci vztahů s USA - navzdory „provokativní vojenské eskalaci na jeho hranicích“.

Připomněl také, že „kontinent, který zažehl dvě světové války při kterých zemřelo 100 milionů lidí, trpí neuvěřitelně velkou amnézií a neuvědomuje si, co by mohl takový požár vlastně zažehnout". Poukazuje například na zprávu z britského deníku Daily Telegraph ze dne 29. srpna 1939, jejíž titulek zněl: „1000 tanků se shromáždilo na polském pomezí“. Dnes se podle něj situace do značné míry opakuje, tanky opět míří z Německa do Polska, tentokrát je ale řídí Američané. A západní média k tomu tvrdí, že americké tanky jsou na „odstrašovací a preventivní misi."

„Nacističtí propagandisté vyrukovali se stejnými argumenty, když wehrmacht válcoval svými tanky sousední evropské státy. Rusko může vidět Američany vedenou militarizaci Evropy objektivně jako to, co to je: jako hrozbu pro stabilitu a provokaci. Proč se zdá, že si západní veřejnost neuvědomuje rozvíjející se nebezpečí? Proč zjevně přijímá oficiální vyprávění o 'aktu obrany', i když ve skutečnosti jde zjevně o 'akt útoku'?“ ptá se komentátor.

Podle něj je to zřejmě způsobeno nedostatkem kritického myšlení a systémové indoktrinace ze strany západních vlád v kombinaci se servilitou sdělovacích prostředků a prací think-tanků, které mají zájem na podněcování napětí s Ruskem. „Koneckonců ruští hackeři způsobili, že byl Donald Trump zvolen, že ano? A ruská vojska umístěná na své půdě ohrožují Evropu, zatímco američtí vojáci tisíce kilometrů od jejich území a hromadící se na ruských hranicích 'potvrzují mír'? Pro takové myšlení existuje slovo: 'Amnézie',“ dodává pro RT Cunningham.