Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhovor Trumpa pořádně nadzvedl některé evropské politiky. Reakce přichází i z Hradu

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Rozhovor Donalda Trumpa pro evropská média pořádně nadzvedl některé evropské politiky. Nově zvolený americký prezident v něm kritizoval Evropskou unii a NATO. Ostře zareagovala německá kancléřka Angela Merkelová nebo francouzský prezident François Hollande. A další reakce přichází přímo z Prahy.

Trump pro The Times a Bild mimo například prohlásil, že EU je jen německým nástrojem a že Británie dělá dobře, že ji opouští. Tvrdil také, že NATO je zastaralé, protože se nepřizpůsobilo hrozbě islámského terorismu. 

„Evropa je vždy připravena pokračovat v transatlantické spolupráci. Ta se ale stanoví v souladu s jejími zájmy a hodnotami. Evropa nepotřebuje rady zvenčí, aby se jí říkalo, co má dělat," vzkázal mu Hollande.

Ohradila se také Merkelová, kterou Trump kritizoval jmenovitě kvůli její uprchlické politice. „Myslím, že my Evropané máme svůj osud ve vlastních rukou," řekla kancléřka v reakci na Trumpovy výroky. 

„Evropa se zachovala v historii dvakrát podle receptu dnešních tzv. elit EU. Poprvé to skončilo Velkou válkou. Podruhé to skončilo II. světovou válkou. Evropa bez Velké Británie a USA, tedy Evropa německo-francouzská, je odsouzena k další záhubě,“ komentoval slovní přestřelky mluvčí prezidenta Miloš Zemana Jiří Ovčáček.

Životním zájmem České republiky proto podle něj je silná Visegrádská čtyřka a exkluzivní a silný vztah k novému prezidentovi USA a jeho administrativě. „K takovému vyhrožování se nesmíme přidat,“ uvedl s odkazem na slova Hollandea.

Témata:  Donald Trump Jiří Ovčáček Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy