Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přes 200 migrantů údajně letos utonulo ve Středozemním moři

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ženeva - Nejméně 219 migrantů a uprchlíků přišlo odhadem od začátku letošního roku o život při plavbě po Středozemním moři ve snaze dostat se z Afriky do Evropy.

Jde o více než dvojnásobné množství obětí oproti stejnému období v loňském roce, oznámila dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Její pracovníci vycházejí vesměs ze svědectví lidí, kteří strastiplnou pouť přežili.

Naposledy o víkendu se podařilo zachránit čtyři lidi z lodi, která se převrhla ještě nedaleko libyjského pobřeží. Podle jejich slov bylo v plavidla skoro 180 osob, které zmizely v mořských vlnách. Tato skupina tak tvoří zatím největší množství nezvěstných v jediném případu námořní katastrofy.

V polovině ledna IOM odhadovala množství obětí od začátku roku na 91.

Za stejnou dobu se dostalo do Evropy přes moře 2876 migrantů a uprchlíků, a to do Itálie a Řecka. Loni se za stejnou dobu dostalo na starý kontinent 23.664 osob.

Témata:  uprchlíci utonutí Evropa

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy