Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko testuje nové technologie? V Sýrii údajně použilo až 160 nových zbraní

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva - Na posledním zasedání ruských vládních špiček to uvádí ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Moskva se podle něj také významně zasloužila o částečného zmírnění konfliktu v Sýrii. Prozradil i další plány ruského ministerstva obrany. Informuje ruská internetová televize RT.

Zatímco hlavním cílem ruské vojenské operace v Sýrii bylo zabránit rozpadu země, tak Sýrie také poskytla ruské armádě příležitost vyzkoušet nový typ zbraní. Uvádí to samotný ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Podle něj byly nové zbraně velmi efektivní. Ve čtvrtek v Rusku proběhlo zasedání vysokých vládních představitelů. Mezi testovanými zbraněmi byly modernizované stíhačky, helikoptéry nebo dálkově řízené střely. Šojgu se nechal slyšet, že se Rusko velmi významně zasloužilo o zabránění rozpadu syrského státu a o částečné usmíření mezi válčícími stranami.

USA rozšiřuje v Evropě svůj jaderný arzenál, zní z Moskvy

NATO v poslední době zvýšilo dohled nad ruskými vojenskými prostředky. "Například intenzita námořního dozoru v blízkosti našich teritoriálních vodách se zvýšila o 50 procent, "řekl ministr. Dodal, že podobná situace panuje i ve vzduchu. Sergej Šojgu projevil znepokojení nad tím, jakým způsobem USA upgraduje svůj jaderný arzenál v Evropě. Moskva prý obdobné akce nemůže nechat bez odezvy. Řekl, že Rusko například přijalo opatření k zamezení řízených střel Tomahawk, které by mohly být vypouštěny z anti-raketové základny v Evropě.

Rusko inovuje protiraketový systém

Během letošního roku by měla Moskva rozmístit po Rusku čtyři nové baterie Yars MBS a pět strategických bombardérů připravených k okamžitému zásahu. Rusko také plánuje uvést na trh nový satelit, který se stane součástí systému včasného varování před raketami. Dále bude ruská armáda nadále rozšiřovat svoji dronovou flotilu. 

Témata:  Rusko Moskva Ruská armáda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy