Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čech šířil HIV doma i v Thajsku. Hrozí mu až 12 let

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Zdeněk Pfeifer, kterého zadržely na základě mezinárodního zatykače úřady v Thajsku, byl už v České republice obžalován.

Podání obžaloby dnes potvrdil ČTK bez bližších podrobností státní zástupce Vladimír Jan. Podle policie muž vědomě šířil virus HIV. Minimálně tři muži, kteří s ním měli intimní styk, jsou nakaženi také.

"Ve výše uvedené věci sděluji, že jsem na obviněného Zdeňka Pfeifera podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Další podrobnosti ve věci sděleny nebudou," řekl ČTK Jan. Policie už dříve uvedla, že Pfeifera viní z těžké újmy na zdraví a hrozí mu až 12 let vězení.

Pfeifera zatkla podle agentury AP thajská policie na ostrově Pchúket. Podle zástupce mluvčího thajské policie pobýval Pfeifer na Pchúketu na turistické vízum, které mu vypršelo v roce 2015. Dnes by měl předstoupit před soud, kde bude obviněn z překročení povolené délky pobytu na vízum, což umožní jeho deportaci. Mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová ČTK řekla, že případ zatím nebude komentovat. Stanovisko ministerstva spravedlnosti ČTK zjišťuje.

Ministerstvo spravedlnosti zváží, zda podá žádost o vydání Zdeňka Pfeifera, kterého zatkla thajská policie na ostrově Pchúket. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová s tím, že Česko nemá s Thajskem smlouvu o vydávání k trestnímu stíhání. Muselo by tak žádat na základě tzv. vzájemnosti - tedy ujištění o tom, že v obdobných případech bude ČR postupovat stejně. Muž je v Česku obžalován z vědomého šíření viru HIV, údajně nakazil nejméně tři muže.

"Ve věci Zdeňka Pfeifera probíhá mezinárodní pátrání na základě zatykače vydaného Okresním soudem v Mostě pro trestnou činnost spáchanou na území ČR. Informace o jeho pobytu a zadržení v Thajsku máme zatím jen z médií. Budou-li tyto informace potvrzeny cestou policejní spolupráce, ministerstvo spravedlnosti bude zvažovat podání případné žádosti o jeho vydání z Thajska. Nyní je však předčasné sdělovat, jaké konkrétní kroky budou přijaty," sdělila mluvčí.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) Thajsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy