Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Milionový rozmar: KLDR staví sousoší tří vůdců. Lidé ale nemají co jíst

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Pchjongjang - Diktátor Kim Čong-un se rozhodl, že na vrcholu nejvyšší severokorejské hory Pektu bude stát sousoší znázorňující trojici dosavadních vůdců KLDR - tedy jeho, jeho otce Kim Čong-ila a dědečka Kim Ir-sena. Tento špás vyjde na miliony dolarů.

Nejnovější sousoší na posvátné 2750 metrů vysoké hoře Pektu má být poctou "Třem Kimům". Podle legend vládnoucích komunistů se na této hoře narodil otec stávajícího vůdce a někdejší hlava státu Kim Čong-il. Tuto verzi nicméně vyvracejí mnozí historikové, podle nichž Kim Čong-il přišel ve skutečnosti na svět v Rusku.

Severní Korea se nyní připravuje na oslavu výročí, která by mohla dále podpořit kult osobnosti tří Kimů. Na 15. dubna připadá 105. výročí narození zesnulého vůdce Kim Ir-sena a na 16. února 75. výročí narození Kim Čong-ila.

Ačkoli miliony Severokorejců stěží shánějí potraviny k základní obživě, podle britského deníku The Daily Mirror utratil Kim Čong-un za posledních pět let za 45 soch svých předků 140 milionů dolarů.

Témata:  Severní Korea sochy Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy