Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký kongres debatuje o tajném dokumentu z 11. září. Co obsahuje?

Federální Kongres Spojených států amerických
Federální Kongres Spojených států amerických
Foto: house.gov

Washington - Americký kongres jedná o tom, zda bude zveřejněn tajný dokument z vyšetřování teroristického útoku 11.září 2001. Jakou roli hrála Saúdská Arábie?

Dokument má 28 stran a byl uschován ve washingtonském Kapitolu a utajněn na rozkaz prezidenta George Bushe kvůli bezpečnosti. Nyní kongres rozhoduje o tom, zda bude zveřejněn. Hovoří se o tom, že obsahuje důkazy o možném spojení mezi Saúdskou Arábií a únosci a atentátníky letadel.

"Doufám, že rozhodnutí bude ctít americký lid a dokumenty zveřejní. Nejdůležitější nezodpovězenou otázkou 11.září je, zda 19 únosců provedlo tuto velmi sofistikovanou akci osamoceně, nebo byli podporováni," uvedl v pořadu NBC Setkejte se s novináři bývalý senátor Bob Graham. Patnáct z nich bylo saúdskými občany.

Vláda Saúdské Arábie tato nařčení odmítá a odtajnění dokumentů by podle SkyNews uvítala. Mohli by tak prý reagovat na obvinění a očistit se. Ochrana vztahů mezi USA a Arábií, které jsou nyní napjaté, byla faktorem hrajícím roli při rozhodování o utajnění dokumentů. Důkazy o zapojení saúdské vlády do útoků či podporování atentátníků však nebyly nalezeny.

Tim Roemer, který byl členem vyšetřovací komise však uvedl, že důkazy neobjevili, ale to Saúdskou Arábii neočisťuje. "Arábie byla živnou půdou pro získávání finančních prostředků pro Al-Káidu," uvedl.

Témata:  USA Saúdská Arábie 37145 terorismus Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy