Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete lepší vztahy USA a Ruska? Můžete za to draze zaplatit, varují odborníci

Donald Trump láká voliče
Donald Trump láká voliče
Foto: YouTube

New York - Američtí bohemisté a slavisté se shodují, že by úsilí Donalda Trumpa o normalizaci vztahů s Ruskem znamenalo pro Washington ústup od dosud bráněných hodnot právního státu a mezinárodního pořádku.

"Vladimir Putin a jeho vláda jsou naprosto nevypočitatelní a nespolehliví partneři. Putin opakovaně ukázal, že je připraven porušit jakékoli mezinárodní právo a normu, aby dosáhl svého cíle," řekl Christopher Harwood z Kolumbijské univerzity v New Yorku.

"Zahraniční politika USA by měla zachovat sankce proti Rusku za jeho počínání na Ukrajině a zvážit jejich rozšíření, měla by rovněž vzít v úvahu nová odvetná opatření kvůli možným ruským válečným zločinům v Sýrii či ruskému vměšování do amerických prezidentských voleb," myslí si Harwood.

Eliot Borenstein z Newyorské univerzity se rovněž obává, že zlepšení vztahů s Ruskem může vycházet ze špatných důvodů. "Trump se nezajímá o právní stát nebo o delikátnosti mezinárodního práva. Pro něj není Krym a Ukrajina problémem. Také se zdá, že se příliš neobtěžuje otázkami lidských práv a svobody tisku," domnívá se.

Naopak Karen von Kunesová z Yaleovy univerzity zastává smířlivější názor a spolupráci někdejších nepřátel považuje za důležitou. "Trump má velmi neortodoxní přístup k politice, proto může svět překvapit. Co vím, tak největším současným nepřítelem USA není Rusko, ale (teroristické hnutí) Islámský stát," dodala.

Oslovení vysokoškolští učitelé se shodují v tom, že Trump nesmí zpochybňovat článek pět Severoatlantické smlouvy o tom, že útok na jednoho člena NATO je útokem na všechny. Členské země NATO naopak musejí dodržet své závazky v podobě výdajů na armádu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu. Česko tuto dohodu neplní.

Harwood Trumpovo zpochybňování amerických závazků označil za krajně nezodpovědné, neboť může podpořit ruský avanturismus, zároveň ale nešetřil kritikou aliančních států, které neplní obranná ujednání. "Neschopnost České republiky a některých dalších členských zemí odpovědně a ve shodě s dřívějšími závazky přispívat na vlastní obranu je ostudná," řekl.

Témata:  Donald Trump USA Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy