Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardář Soros varoval před Trumpem: Jednal byl jako diktátor, kdyby mu to prošlo

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Davos - Americký miliardář George Soros na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu varoval před Donaldem Trumpem. Nastupující prezident USA by prý jednal jako diktátor, kdyby věděl, že mu to projde.

Trump podle Sorose rozdělí americkou společnost. Jím vedená obchodní válka by patrně způsobila sblížení Evropy a Asie. Čína by se Trumpovým přispěním mohla stát přijatelnější jako vůdce mezinárodního společenství.

Pokud ale Republikánská strana zruší regulace a sníží daně, bude to pro trhy splněný sen, míní investor Soros, který věnoval miliony dolarů na kampaň Hillary Clintonové.

Uplynulý rok byl dle Sorose katastrofou kvůli brexitu. "EU se navzdory problémům nerozpadne. Kdyby se tak ale přece jen stalo, následky by byly velice strašlivé," domnívá se americký filantrop. Proces vystoupení Británie z EU potrvá podle něj dlouho, "hořký rozvod" by ale poškodil obě strany. Britská premiérka Theresa Mayová "nevydrží" ve své současné roli, tvrdí Soros.

Čína nedokázala změnit svůj model hospodářského růstu a pravděpodobně se jí to nepodaří ani v následujících dvou letech. "Čínský prezident Si Ťin-pching by zato chtěl vytvořit více uzavřenou společnost," prohlásil Soros.

Témata:  George Soros Donald Trump EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy