Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyměnit Krym za Donbas? Savčenková přednesla kontroverzní návrh a reakce byly jednoznačné

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kyjev/Simferopol – Kontroverzní ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková navrhla, aby se Ukrajina načas zřekla Krymu, anektovaného v březnu 2014 Ruskem, a to oplátkou za to, že dostane zpět východoukrajinský Donbas, ovládnutý proruskými separatisty. A nejen z Krymu teď přichází velmi rázná odpověď.

Tento návrh je nereálný, neboť nenajde podporu mezi obyvateli Donbasu. V Simferopolu to oznámil novinářům předseda krymské Státní rady Vladimir Konstantinov. Jeho slova citují ruské agentury.

„Tento výrok nemá nic společného s realitou. Jeďte na Donbas a zeptejte se lidí. Situace je tam neustále složitější… Teď je nutné vycházet z názorů obyvatel a vést s nimi dialog. Přejí si to? Zeptejte se je a pochopíte, že říká naprosto nerealizovatelné věci," tvrdí Konstantinov.

Refat Chubarov, zákonodárce a vůdce etnické menšiny krymských Tatarů, která čelí po anexi Krymu útisku ze strany ruských orgánů, řekl, že poznámky Savčenkové jsou „nejen extrémně nepřijatelné a hluboce urážlivé, [ale] i cynické a zrádné vůči všem občanům Ukrajiny a krymským Tatarům, [z nichž někteří] jsou stále drženi jako rukojmí ruskými okupanty".

Nadšení svými slovy nevzbudila ani mezi svými politickými kolegy. „Nebudeme vyměňovat Krym za Donbas a ani se nevzdáme Donbasu. Vezmeme si zpět každý metr ukrajinské země," cituje server rádia Svobodná Evropa Irynu Heraščenkovou, mluvčí ukrajinského parlamentu. „Budeme bojovat o celou Ukrajinu. Ukrajina je Kyjev a Lvov, ale také Krym, Doněck a Luhansk."

Témata:  Naděžda Savčenková Krym Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy