Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko končí v Rusku, zavře tamní továrnu na cukrovinky

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Největší ukrajinský výrobce cukrovinek Roshen plánuje zavřít svou továrnu v Lipecku na západě Ruska. Firmu vlastní ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ten při svém zvolení v roce 2014 slíbil, že společnost prodá. Zatím se tak nestalo.

Výroba v závodě od března 2014, kdy vypukla krize v Donbasu, klesá. V dubnu 2015 závod také prohledávala ruská policie a byl zmrazen jeho majetek.

Od roku 2013 se výroba v závodě podle firmy snížila trojnásobně. Podle ní za to mohou omezení Ruska na dovoz zboží z Ukrajiny a aktivní protiukrajinská propaganda v ruských médiích. Kvůli poklesu produkce pak závod musel snížit počet zaměstnanců na 700 z předchozích 1900. Nyní se závod zcela uzavře.

"Úplné zastavení (výroby) a zakonzervování je naplánováno na duben 2017," uvedla firma v prohlášení. "Toto rozhodnutí bylo přijato z politických a ekonomických důvodů."

Roshen nemůže prodat závod v Rusku, protože Moskva zmrazila veškerá aktiva ukrajinské firmy v Rusku. Zmrazení majetku souvisí s vyšetřováním obvinění z daňových podvodů v letech 2012 a 2013 ve výši až 180 milionů rublů (76,3 milionu Kč). Roshen obvinění popírá, napsala agentura Reuters.

Témata:  Petr Porošenko Rusko

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy