Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama po osmi letech v roli prezidenta skončil. Co plánuje v příštích dnech?

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Washington - Odcházející americký prezident Barack Obama zamířil po odchodu z fuknce nejprve vrtulníkem na vojenskou základnu v Marylandu, poté prezidentským speciálem na dovolenou v Kalifornii.

"Děkuji vám," odpověděl Obama podle televize ABC News před nástupem do vrtulníku na dotaz novinářů, zda má ještě nějaký vzkaz pro Američany.

Poté se spolu s chotí Michelle rozloučil se členy svého prezidentského týmu na marylandské vojenské základně Andrews. Pak se s nimi prezidentský speciál vydal do Kalifornie, kde stráví dovolenou v Palm Springs, než se nastěhují do svého nového domu ve Washingtonu.

Odcházející viceprezident Joe Biden s manželkou Jill zvolili výrazně prostší dopravní prostředek - k cestě domů do Wilmingtonu ve státě Delaware na severovýchodě USA jim posloužil vlak. "Hej, lidi, jsme zpátky v Amtracku," řekl Biden ve chvíli, když po letech vstoupil do soupravy provozované touto společností.

Témata:  Barack Obama Joe Biden USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy